NESHVATLJIVO Gradske vlasti ‘zaboravile’ od poznatog poduzetnika naplatiti 30.000 kuna potraživanja

Grad bi, tako, mogao ostati bez najmanje 30.000 kuna


Autor: podravski.hr — 26.01.2018. / 10:30 Aktualno

Vlasnik autokuće Draženko Dukić (lijevo) i bivša gradonačelnica (u okviru)

Zbog neshvatljiva propusta gradske administracije, koprivnička blagajna mogla bi biti olakšana za više od 30.000 kuna duga od tvrtke Auto-Partner, prodajnog zastupnika automobila marke peugeot u vlasništvu poduzetnika Draženka Dukića.
Varaždinski Trgovački sud nedavno je nepravomoćno odbacio tužbu kojom je Grad Koprivnica nastojao popraviti štetu i ispraviti propuste. Grad će vjerojatno uložiti žalbu na tu presudu, ali i dalje s prilično neizvjesnim pravnim ishodom.
Priča počinje prije tri godine, kada su dvije strane sklopile sporazum prema kojemu je Auto-Partner pristao Gradu platiti nagomilani dug, vjerojatno za komunalnu naknadu, u 24 rate počevši od 20. siječnja 2014. godine. U slučaju da u proračun ne sjednu dvije rate, koprivnička auto-kuća je, prema slovu sporazuma, dužna dug isplatiti odmah u cijelosti.
Kako se vidi iz presude, sporazum nije ispoštovan: Auto-Partner nije uplatio niti prvu ratu dugovanja prema gradskoj blagajni. Međutim, gradska administracija iz nekog razloga nije aktivirala klauzulu o momentalnom dospijeću plaćanja te je dug ostao nepodmiren. Podsjetimo, sve se to događalo u mandatu SDP-ove gradonačelnice Vesne Želježnjak.
U međuvremenu je, u svibnju 2015. godine, Auto-Partner zbog poslovnih teškoća podnio zahtjev za predstečajnom nagodbom, koja je još u tijeku. I tada dolazi do drugog propusta gradske administracije – u tom postupku naprosto ne prijavljuju tražbinu prema auto-kući u iznosu od oko 30.000 kuna, onu za koju je sklopljen sporazum što nije poštovan.
Da je Grad Koprivnica znao za predstečajnu nagodbu Auto-Partnera, svjedoči to što je prema toj tvrtki prijavio druge tražbine u iznosu od oko 90.000 kuna.
Neshvatljivu nebrigu prema javnom novcu gradska je administracija pokušala ispraviti u rujnu 2016. godine podnijevši tužbu kako bi utjerala dug, no kako su tužbe protiv tvrtki u predstečajnoj nagodbi zakonom zabranjene, Trgovačkom sudu nije ju bilo teško odbiti. Odbijen je i zahtjev da dug, kad već nije Auto-Partner, podmiri sam poduzetnik Draženko Dukić, i to zbog toga što sporazum iz 2014. godine to nije jasno definirao.
Tako će Grad Koprivnica, prostane li presuda pravomoćna, ne samo ostati bez 30.000 kuna, nego će Auto-Partneru i Dukiću morati podmiriti po oko 1500 kuna sudskih troškova.
Iz gradske uprave u Koprivnici nisu bili voljni odgovoriti na naš upit zbog čega nisu pokrenuli prisilnu naplatu duga prije no što je otvorena predstečajna nagodba Auto-Partnera, zbog čega taj dug nisu prijavili kao tražbinu u predstečajnoj nagodbi, tko je odgovoran za taj propust i hoće li tko zbog štete nanesenu gradskom proračunu odgovarati. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF