Neslavan kraj zadruge od koje se mnogo očekivalo: Propalo milijun eura

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pred gašenjem je, nažalost, ludbreška zadruga pčelara Api Cro koja je u najboljim danima brojila više od 100 zadrugara iz cijele središnje Hrvatske koji su mogli isporučiti 100 tona meda. Pred gašenjem je, kako tvrdi njezin osnivač i upravitelj Stjepan Žganjer, jer su na odobrenje za kredit iz HBOR-a čekali dvije godine.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ludbreška zadruga API Cro svojedobno je bilo najveće udruženje proizvođača meda na ovim prostorima. Oni su godinama proizvodili med te su ga preko zadruge plasirali na tržište. S velikom količinom meda koju su nudili, mogli su pregovarati s kupcima o boljim uvjetima. No, ono što je mučilo zadrugare je da su med uvijek morali prodavati posrednicima koji su ga onda punili u punionicama i prodavali kao svoj. Tada se rodila ideja za izgradnju punionice meda u Ludbregu. S Gradom je dogovorena lokacija, a radi se o Društvenom domu u Selniku, koji do tada nije imao tu funkciju. Radi se o projektu vrijednom više milijuna kuna, moglo bi se reći čak i desetke.

Stjepan Žganjer

Time bi se zaobišli posrednici i med bi zadrugari mogli izravno nuditi krajnjim kupcima ili bez posrednika malim trgovcima. Zadrugari su tada 2015. odlučili potražiti način financiranja ovog projekta, koji bi na jednom mjestu okupljao medare i med iz cijele središnje Hrvatske. Drugi razlog za odluku o izgradnji punionice bila je činjenica da su oni više kao zadrugari nisu mogli, prema pravnim propisima, djelovati bez pogona za punjenje svojih proizvoda, dakle meda. Dogovor je tada pao i zadrugari su se složili da će opremiti modernu punionicu meda, a njihov projekt prepoznala je i Europska unija.

– Od EU bilo nam je odobreno 3,5 milijuna kuna, a trebalo nam je još toliko da bismo uspostavili punionicu. Pomoć sam potražio u HBOR-u, gdje sam zatražio u ime Zadruge kredit od 3,5 milijuna kuna. To je bilo 2015. godine i imali smo rok od dvije godine da počnemo s realizacijom projekta – rekao je Stjepan Žganjer koji tvrdi da od 2015. do 2017. godine nije stigao odgovor o kreditu, ali navodi i još neke sporne situacije.

– Izravno krivim HBOR za propast ovog projekta. Ništa drugo nije nas moglo spriječiti. Dvije smo godine čekali na odluku banke, bila ona pozitivna ili negativna i nismo je dočekali. Isto tako, gospođa koja je radila na našem kreditu bila je supruga savjetnika našeg najvećeg konkurenta. Vlasnik te tvrtke pak bio  je blizak vladajućima i jedno vrijeme držao je vrlo visoku poziciju u Ministarstvu gospodarstva. Ponavljam, mi smo u to vrijeme bili najveći konkurenti. Naša zadruga sada se zatvara, a njihova tvrtka posluje dobro – rekao je Stjepan Žganjer, otkrivši nam i identitet ljudi o kojima priča, ali nas isto tako zamolio zbog svoje dobrobiti da ih ne objavljujemo.

– Želim da javnost zna kako je došlo do ove situacije. Sad se nalazimo u situaciji da je jedino moguća likvidacija zadruge jer moramo rasprodati svu opremu koju smo nabavili kako bismo pokrili dugove – napomenuo je Stjepan Žganjer.

Žalosno je još, kaže, što su već i nabavljeni neki strojevi, kao što je punilica i homogenizator, a nekoliko desetaka tona meda svake bi godine otišlo iz Ludbrega na tržište, samo da nije, kaže naš sugovornik, njihov projekt zasmetao moćnijim ljudima. Upravo zato teškim korakom Stjepan hoda po prostoru koji je trebao biti najveća punionica meda u Hrvatskoj, a sada je tek prazan prostor, napola dovršen i nikada završen. O tome zašto nije dvije godine, kako nam naš sugovornik tvrdi, odobren kredit HBOR-a, pitali smo i tu banku, čiji odgovor prenosimo u cijelosti.

Napominjemo kako navodi iz vašeg upita, a vezano za duljinu trajanja obrade kredita i posljedice istog, nisu točni. HBOR u svom poslovanju uvijek nastoji svim korisnicima pružiti stručnu i pravovremenu podršku prilikom podnošenja zahtjeva te u procesu odobrenja plasmana, no napominjemo da je za uspješnu realizaciju odobrenja nužno da korisnik ispunjava kriterije koji su propisani internim aktima HBOR-a i/ili predstavljaju dio uobičajene bankovne prakse kao što je dostavljena ispravna i kompletna dokumentacija temeljem koje je moguće provesti obradu zahtjeva i potrebne kreditne analize, prihvatljivi kreditni rejting, odgovarajući instrumenti osiguranja i slično – rekla je Martina Caratan, predstojnica Ureda uprave HBOR-a.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI