NESRAZMJER Lika i Zagorje imaju dvostruko više timova hitne pomoći nego Podravina i Međimurje. Doista, u čemu je kvaka?

Mirjana Hanžeković, ravnateljica koprivničkog Zavoda za hitnu medicinu, kaže kako brojke odgovaraju stvarnim potrebama pojedinih županija i kako je sustav hitne medicinske pomoći jedan od najorganiziranijih


Autor: podravski.hr — 24.10.2018. / 19:37 Aktualno

Hitna u akciji nakon prometne nesreće u Koprivnici

Koprivničko-križevačka i Međimurska županija imaju najmanji broj timova hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj, proizlazi iz podataka koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Koprivničko-križevačka županija, po tim podacima, ima samo 15 timova s liječnikom te pet tzv. timova 2 s medicinskom sestrom i tehničarom vozačem, ukupno 20. Isti broj imaju i Međimurci. S druge strane, Krapinsko-zagorska županija ima čak 40 timova, od toga 34 s liječnikom, Bjelovarsko-bilogorska 30 timova, a Ličko-senjska županija, koja ima svega 50.000 stanovnika, 40 timova hitne pomoći! Kako je to moguće?
Mirjana Hanžeković, ravnateljica koprivničkog Zavoda za hitnu medicinu, kaže kako brojke odgovaraju stvarnim potrebama pojedinih županija i kako je sustav hitne medicinske pomoći jedan od najorganiziranijih zdravstvenih sustava u Hrvatskoj.
– Kod donošenja Mreže hitne medicine presudan je niz čimbenika, od broja stanovnika, razvodnjenosti i veličine područja koje će pokrivati. Primjerice, Lika raspolaže s najmanjim brojem stanovnika, ali udaljenost pacijenta često puta može biti presudna. I dolazak hitne medicinske službe tamo je zbog teretna i vremenskih uvjeta često otežan – tumači Mirjana Hanžeković.
Županije često samo financiraju dodatne timove hitne pomoći. Koprivničko-križevačka, tako, za Tim 2 u Križevcima izdvaja 1,5 milijuna kuna te dodatnih 230.000 kuna za pripravnost liječnika. Đurđevac, unatoč obećanjima, još nema Tim 2, pa kad je njihov Tim 1 na intervenciji, često udaljenoj i 30 km, drugi pacijenti koji dođu po pomoć nailaze na zaključana vrata i moraju čekati da se vrate. Problem je prepoznalo i Ministarstvo zdravstva te je obećalo uvrstiti Tim 2 u novu Mrežu hitne medicinske službe i sufinancirati troškove s pola iznosa. Sve je trebalo biti riješeno do kraja godine, ali još nije. (mi)
FOTO: ARHIVA