Nesretni Božidar naletio na neosvijetljenu prikolicu traktora koji se u sumraku kretao 18 km/h

Traktorist Emil (68) proglašen je krivim za strašnu nesreću i osuđen je na 11 mjeseci uvjetnog zatvora


Autor: podravski.hr — 22.11.2018. / 11:50 Crna kronika

Ilustracija / Automobil je naletio na traktor (fotografija nema veze s događajem iz teksta)

Emil (68) proglašen je krivim jer se u njegov traktor s neosvijetljenom prikolicom u listopadskom sumraku oko 17.30 sati zabio vozač fiata punta Božidar koji je u nesreći teško ozlijeđen. Općinski sud u Bjelovaru osudio ga je na 11 mjeseci uvjetnog zatvora.
Prema nepravomoćnoj presudi, Emil je kobne noći traktorom upravljao brzinom od 18 km/h, odnosno manjom od polovice najveće dopuštene brzine za tu prometnicu koja iznosi 90 km/h. Pritom je prikolica bila potpuno neosvijetljena te se u nju puntom zaletio nesretni Božidar. Iz toga proizlazi da se traktorist na toj cesti nije smio kretati brzinom manjom od 45 kilometara na sat.
– Zadobio je ozljede u vidu natučenja desnog plućnog krila, prijelom dva rebra i lijeve ključne kosti, iščašenje desnog ramenog zgloba, prijelom tijela prsne kosti, prijelom desnog gležnja s iščašenjem, prijelom distalnog dijela desne goljenične kosti i prijelom distalnog dijela lijeve bedrene kosti koje ozljede su teške naravi – navodi se u presudi.
Emil je u svojoj obrani naveo kako ga je prije te prometne nesreće uredno preteklo više vozila jer kad je izašao na glavnu cestu odmah je stajao jer mu je iz prikolice curio kukuruz. Kad je to popravio i nastavio s vožnjom, preteklo ga je još nekoliko vozila.
– Vani je bila noć, dakle bio je mrak i ja sam se vozio traktorom oko 18 km/h jer moj traktor niti ne može ići brže od toga. Kad je došlo do sudara, odmah sam sišao s traktora i za tri sekunde bio kod vozača kojeg poznajem. Pitao sam ga što mu je, na što mi je Božidar govorio da mu je muka – rekao je traktorist na sudu.
Božidar se pak požalio kako uopće nije vidio traktor s prikolicom jer su neka vozila iz suprotnog smjera imala upaljena duga svjetla. Ne sjeća se uopće što se potom dogodilo, zna samo da su ga iz punta izvlačili vatrogasci. Prometni vještak u svojem nalazu istaknuo je kako “se u trenutku prometne nesreće oštećeni vozilom kretao brzinom od oko 79 km/h, a okrivljeni oko 18 km/h”.
– U vrijeme nesreće nastupio je nautički sumrak i vladali su noćni uvjeti vožnje te da bi vozač punta uz dobru pažnju i praćenje prometne situacije ispred sebe mogao uočiti svjetlosno neoznačenu prepreku, pa tako i traktorsku prikolicu, i da je reagirao tada intenzivnim kočenjem brzinom kojom se kretao nesreću najvjerojatnije ne bi izbjegao, ali posljedice bi bile znatno manje. No, vozač na opasnost nije reagirao jer stražnji dio prikolice nije bio osvijetljen – navodi prometni vještak i domeće kako je mogao izbjeći udar da se vozio brzinom od 60 km/h i da je na vrijeme uočio prikolicu u mraku.
No sud to vještačenje brzine kretanja fiata nije uzeo u razmatranje jer je “na navedenom dijelu ceste ograničenje brzine 90 km/h, iz čega proizlazi da oštećeni nije prekoračio dopuštenu brzinu”. Prema presudi, Emil neće u zatvor ako u iduće dvije godine ne počini slično kazneno djelo. (rm)

ILUSTRACIJSKA FOTOGRAFIJA

FOTO: ILUSTRACIJA