NESU IH BRKATE KOKE Zašto su zelena jaja gospođe Katarine na tržištu tako skupa i tražena roba

Jaje odlikuje visoka nutritivna vrijednost i iznimno nizak udjel kolesterola


Autor: podravski.hr — 17.01.2018. / 13:55 Stil

Katarina Tkalčec sa zelenim jajcima

Đurđevčanka Katarina Tkalčec umirovljeničke dane provodi radno. I dalje se pomalo bavi poljoprivredom jer se od mirovine, ističe ona, teško može spojiti kraj s krajem.
– Moja mirovina je 1500 kuna i kad se podmire svi troškovi režija, ostane mi vrlo malo novca za preostale životne troškove. Hvala Bogu da mogu još raditi na svom imanju pa uzgojem povrća, oraha i jaja zaradim nešto novca za dostojan umirovljenički život – kaže Katarina Tkalčec.
Katarinina posebnost je uzgoj zelenih jaja. To su jaja bez kolesterola koje nesu takozvane “brkate” koke.
– Za zelena jaja sam saznala nakon operacije žuči. Kako su to jedina jaja koja smijem jesti, odlučila sam sama ih uzgajati pa sam nabavila te brkate koke. Tu na našem đurđevačkom području ima dosta osoba koje poput mene smiju jesti samo zelena jaja pa mogu reći da mi s njima posao dobro ide – kaže Katarina.
Jedno jaje gospođa Katarina prodaje za dvije kune, što je prilično povoljno ako se uzmu cijene takvih jaja iz hrvatskih oglasnika. Tamo se prodaju za četiri, pet, pa i deset kuna komad.
A brkate koke koje nesu zelena, neki ih zovu i plavim jajima, zapravo su kokoši vrste araucana koje su u Europu u 19. stoljeću stigle iz Čilea. Naziv su dobile po čileanskom plemenu koje ih je uzgajalo. Araucanu su u Europu donijeli Španjolci, a potom se vrsta s podvrstama posebno raširila u Njemačkoj.
Njihova specifičnost je, dakle, da nesu zelena jaja koje u SAD-u zbog te posebnosti zovu i ‘uskrsnim jajima’ (easter eggs). Jaja imaju visoke nutritivne vrijednosti i vrlo nisku razinu kolesterola. (db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ