NESVAKIDAŠNJA PRESUDA Putniku dosuđena odšteta za prometnu iz 1982.! Razlog je nevjerojatan

Presuda je nepravomoćna, a Croatia osiguranje vjerojatno će se na nju žaliti, pa ostaje vidjeti kako će se o tom neobičnom slučaju očitovati sud višeg stupnja


Autor: podravski.hr — 26.12.2018. / 10:51 Crna kronika

Ilustracija / Josip je prije 36 godina stradao kao putnik u autobusu

Nesvakidašnja presuda donesena je prošli tjedan na Općinskom sudu u Koprivnici, koji je muškarcu teško stradalom u prometnoj nesreći u veljači 1982. godine – dakle prije više od 36 godina – dosudio 15.000 kuna odštete!

Novac mu, prema nepravomoćnoj presudi, mora isplatiti Croatia osiguranje čiju je policu te 1982. godine imao Čazmatransov autobus koji je izletio s ceste i prevrnuo se, a putnik Josip iz Koprivnice u nesreći je teško ozlijeđen. Osiguravateljska kuća dosad je Josipu bila pokrila svu štetu, a u siječnju 2010. čak su sklopili nagodbu kojom su “u cijelosti riješeni svi zahtjevi tužitelja vezani uz prometnu nesreću”. U nagodbi je jednim člankom definirano kako Josip i Croatia “više nemaju nikakvih daljnjih međusobnih potraživanja”.

Što se onda u međuvremenu dogodilo? Nakon izvanrednog zdravstvenog pregleda prije četiri godine ustanovljeno je kako Josip zbog svoje invalidnosti mora voziti automobil s automatskim mjenjačem i to mu je upisano u vozačku dozvolu. Dotad je cijelo vrijeme imao vozilo s ručnim mjenjačem. No, ispostavilo se kako je vozilo s automatskim mjenjačem osjetno skuplje od onog s ručnim i kako troši više goriva. Zbog te nepredvidive okolnosti Josip je opet odlučio tužiti Croatia osiguranje tražeći da mu nadoknadi razliku u cijeni vozila i goriva koje troši.

“Tužitelj je u više navrata u sudskim postupcima ostvarivao naknadu štete, a do naloga MUP-a od svibnja 2014. upravljao je osobnim vozilom s ručnim mjenjačem. Zaključkom Policijske uprave u Koprivnici tužitelj je pozvan na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled koji je obavio u lipnju 2014. godine, a uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilom utvrđeno je da je tužitelj sposoban za vozača isključivo adaptiranog vozila, s tim da  mora imati vozilo s automatskim mjenjačem”, navodi se u obrazloženju presude.

Josip je, dakle, nakon izvanrednog liječničkog pregleda odlučio kupiti rabljeni volkswagen golf 1,6 tdi s automatskim mjenjačem, a kupnjom tog vozila “nastala je za njega dodatna imovinska šteta u razlici kupnje vozila u odnosu na mehanički mjenjač”.

Golf s automatskim mjenjačem skuplji je 15.000 kuna od običnog / Ilustracija

Općinski sud proveo je vještačenje po prometno-tehničkom vještaku Davoru Ferencu koji je utvrdio da je “tržišna cijena osobnog vozila VW golf 1,6 tdi iz 2011. godine s 80.000 prijeđenih kilometara i automatskim mjenjačem na dan kupnje vozila u ožujku 2015. bila veća za 14.000 kuna od onog s ručnim mjenjačem”. Vještačena je i cijena goriva te je zaključeno kako je s obzirom na navedeni model prosječna potrošnja dizela veća kod vozila s automatskim mjenjačem za 0,2 litre na 100 kilometara u odnosu na isti model s ručnim mjenjačem”.

– Vozilo tužitelja u periodu od kupnje do dana pregleda potkraj prosinca 2016. godine, dakle za 22 mjeseca, potrošilo je 48 litara dizela više, što s današnjom prosječnom cijenom tog goriva daje trošak od 470 kuna – zaključio je prometni vještak.

Uz troškove nabave vozila i goriva, koprivnički je sud Josipu priznao i angažiranje vlastitog vještaka za procjenu vrijednosti kojeg je platio oko 600 kuna, pa sve na koncu iznosi oko 15.000 kuna. Osim materijalne štete, Općinski sud naložio je Croatia osiguranju da Josipu podmiri i oko 14.000 kuna troškova parničnog postupka.

Premda se osiguravateljska kuća vadila na to kako je s Josipom potpisana nagodba kojom se on odrekao svih kasnijih potraživanja s osnova teških ozljeda, Općinski sud zaključio je kako se “niti nagodbom, a niti sudskom odlukom ne može obuhvaćati buduća neizvjesna materijalna šteta koju se nije moglo predvidjeti u vrijeme donošenja sudske odluke ili sklapanja nagodbe”. Taj neplanirani događaj, prema sudu, bio je upravo izvanredni liječnički pregled kojim je ustanovljeno kako Josip mora voziti automobil s automatskim mjenjačem. Je li to morao biti baš VW golf 1.6 tdi star četiri godine i s prijeđenih 80.000 kilometara – Općinski sud nije posebno razmatrao.

Presuda je nepravomoćna, a Croatia osiguranje vjerojatno će se na nju žaliti, pa ostaje vidjeti kako će se o tom neobičnom slučaju očitovati sud višeg stupnja. (rm)