Netipičan stav jednog lovca: Problem divljih svinja nećemo riješiti pojačanim izlovom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ovdje živim od 1971. godine i nikad se dosad divlje svinje nisu pojavljivale na mom imanju. Ove godine situacija je neizdrživa, ruju u dvorištu, u voćnjaku, dolaze pod prozore, pojele su sav krumpir u vrtu.

Ogradio sam jezerce s ukrasnim ribicama jer se bojim da i njih ne pojedu – u jednome dahu požalio nam se Dragutin Premer iz Malih Grabičana nedaleko od Koprivnice i u tri rečenice objasnio bit problema s rastućom populacijom divljih svinja, koji je posljednjih nekoliko godina eskalirao.

Poljoprivrednici se susreću sa sve većim štetama koje uzrokuju divlje svinje, a ponekad se radi o cijelim nasadima. Lovačka društva su nemoćna, poljoprivrednici isto tako nemaju dovoljno novca i opreme, a ponekad ni znanja da se pravilno zaštite od najezde divljih svinja.

Dragutin Premer

Unatrag mjesec dana, veli, pod opsadom je životinja koje dolaze, pretpostavlja, iz obližnjeg lovišta. Njegova je kuća prva kad se s glavne ceste skrene u ulicu Grabiki.

– Nevjerojatno zvuči, ali nisam ih dosad uopće uspio vidjeti. Jednom sam radio u radionici kod vrta i otišao sam na desetak minuta na terasu popiti kavu. Kad sam se vratio, vrt je bio sav razrovan. To je bilo u pol bijela dana! Prije sam ljeti znao prespavati u voćnjaku, sada s prvim mrakom odlazim u kuću, bojim se – rekao je Dragutin.

Ne zna, veli, što učiniti drugo no da ogradi cijelo imanje. No, kaže, ako će se svi morati ograđivati, na što će sličiti naša zemlja.

– Do šume je manje od kilometra. One dođu uz rub kukuruzišta ravno u moje dvorište i onda ruju. Prijavio sam štetu osiguranju, ali za voćnjak ne priznaju, samo kukuruz i krumpir. Nemam se kome obratiti. Lovačka udruga dala nam je repelent, ali svinje su bez problema pogazile krpe koje sam njime natopio – žali se Dragutin, ponavljajući da gotovo 50 godina nije imao problema s divljim svinjama, sve dok se ove nisu pojavile, i to, očito, u velikim krdima.

Što se to događa? Je li došlo do kakve izvanredne situacije kad su divlje svinje u pitanju? Pitali smo Milana Podhraškog, šefa križevačke lovačkog društva Sveti Hubert.

Milan Podhraški

– Divlja svinja strahovito je inteligentna, oprezna i prilagodljiva životinja. Mogu vam to predočiti ovako: dok je lov bio zabranjen nakon 23 sata, one su iz legla izlazila u to doba. Kada je lov na njih, zbog velike brojnosti, dopušten i nakon 23 sata, uz noćna sredstva lova, pomaknule su svoj izlazak na 1 do 2 sata ujutro. Kad su lovci počeli dulje dežurati u noći, počele su izlaziti u 5 do 6 sati ujutro – kazao je Podhraški.

Dometnuo je i kako su se divlje svinje križale s domaćima te je došlo do povećanja njihove reprodukcije.

– Krmače su prije imale okot od tri do pet mladunaca, a sada imaju osam do deset mladunaca. Osim toga, puno ranije postaju skotne, već sa 60 kilograma. Sve to utječe na veliko povećanje njihova broja, što nećemo uspjeti riješiti pojačanim izlovom, koji je sada i utrostručen – smatra on.

Na učestale žalbe ljudi kako repelenti ne pomažu kaže kako ih se neispravno koristi. – Ne možete repelente postaviti jednom u sezoni i otići misleći da je stvar riješena. Treba ih postavljati nakon svake kiše. No, najefikasnije sredstvo u zaštiti od divljih svinja jesu električni pastiri – preporučuje Milan Pothraški.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI