Neugodan parazit: Što učiniti kad pomislite da je zaraženo vaše dijete

Podravski list profile

Mala crijevna glista (Enterobius vermicularis) najčešći je crijevni parazit u djece koja žive u područjima s umjerenom klimom. Učestalost zaraze ne ovisi o socioekonomskom standardu društva te se zaraza može naći širom svijeta i u svim dobnim skupinama. Najčešće su zaražena djeca koja pohađaju dječje kolektive i članovi njihovih obitelji. Mala crijevna glista je parazit koji izgleda kao sitni bijeli crvić, duljine 5-13 mm. Čovjek se zarazi tako što proguta jajašca koja se u donjem dijelu crijeva razvijaju u ličinke i odrasle gliste. Odrasla ženka noću u području oko anusa odlaže jajašca, što uzrokuje svrbež.

Većina zaraženih osoba nema nikakvih smetnji. Kod djece je glavna tegoba svrbež kože oko anusa, zbog čega ponekad dijete slabije spava. Kod djevojčica ponekad gliste mogu uzrokovati svrbež rodnice.

Prijenos

Jedini izvor zaraze je čovjek. Zaraza se može prenijeti direktnim putem – rukama koje dijete zaprlja zbog svrbeža anusa i na kojima se tako nađu zalijepljena jajašca. Jajašca preko ruku dospiju ponovo u usta zaraženog djeteta ili u usta zdravog djeteta. Osim toga, jajašca se mogu naći na predmetima koje dijete koristi (igračke, pidžame, donje rublje, posteljina) te mogu posrednim putem s onečišćenih predmeta doći do usta zdravog djeteta. Jajašca mogu preživjeti do tri tjedna na sobnoj temperaturi. Prilikom istresanja posteljine i odjeće jajašca mogu jedno vrijeme ostati lebdjeti u zraku i biti progutana. Simptomi se javljaju 2-8 tjedana nakon što dijete proguta jajašca.

Dijagnoza

Dijagnoza se obično postavlja tako da roditelj pronađe gliste u stolici ili oko anusa. Dijagnoza se može potvrditi mikroskopskom analizom perianalnog otiska. Otisak se uzima ujutro, prije pranja, tako da se pritisne prozirni selotejp na područje anusa i potom se zalijepi na predmetno stakalce. Otisak se uobičajeno uzima kroz 3 uzastopna jutra. Druga obrada u pravilu nije potrebna. Mebendazol je djelotvoran lijek protiv malih crijevnih glista, dovoljna je samo jedna doza lijeka od 100 mg za svu djecu stariju od godinu dana. Budući da lijek djeluje samo na odrasle gliste, potrebno je liječenje ponoviti za 14 dana. Potrebno je istovremeno liječiti cijelu obitelj, čak i ako je zaraza dokazana kod samo jednog člana obitelji. Eventualno se mogu uzeti perianalni otisci svim članovima obitelji i dati terapija po prispijeću pozitivnih nalaza.

Prevencija

Kako bi se spriječilo širenje zaraze, potrebno je za vrijeme liječenja kroz bar tri tjedna provoditi pojačane mjere osobne higijene. Potrebno je prati ruke sapunom i toplom vodom prije jela i nakon svake mogućnosti zagađenja jajašcima. Preporučuje se svakodnevno jutarnje tuširanje i potom presvlačenje donjeg rublja, te svakodnevno mijenjanje pidžame i ručnika. Posteljno rublje treba presvlačiti bar dvaput tjedno dok traje liječenje. Rublje treba prati na temperaturi višoj od 55°C. Djeci treba kratko podrezati nokte te oprati plišane igračke i osušiti ih u sušilici na temperaturi višoj od 55°C.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti