Neugodna pojava: Kako se nositi s prištićima u pubertetu?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pubertet, koji se javlja već u dobi od jedanaest ili dvanaest godina, donosi hormonalne promjene koje ne samo da utječu na ubrzani rast i fizički razvoj, već uzrokuju i probleme nepovoljne za lice svakog tinejdžera. Jedan od tih problema su i prištići koji muče mnoge, a njihovo se pojavljivanje ne smiruje sve dok tinejdžer ne napuni 20. godinu života, nekad čak i puno kasnije. Kako se nositi i učinkovito boriti s prištićima?

Prvo, tinejdžeru treba objasniti da su prištići jedna od neizbježnih tjelesnih promjena koje nastaju uslijed pojačanog izlučivanja masnoće iz kože, a dodatno utječe na pojavu nečistoća izvana tj. na koži. Umjerena količina prištića pogađa svakog tinejdžera, a kad ih ima previše i govorimo o aknama, dobro je posjetiti liječnika koji može propisati terapiju. Neobuzdano diranje lica i istiskanje prištića oštećuje kožu, koja može zauvijek ostati s ožiljcima, čime se također riskira i dodatna infekcija. Bakterije ulaze u prištiće i mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Koži je potrebno pravilno čišćenje i njega sredstvima za čišćenje koja uklanjaju nečistoće iz nje. Svijest o upotrebi odgovarajuće kozmetike obično je niska, osobito kod dječaka.

U pubertetu, djevojke počinju koristiti dekorativnu kozmetiku, odnosno šminku, pa ih treba naviknuti i naučiti da šminku redovito uklanjaju i čiste kožu prije odlaska u krevet. Osim sredstava za čišćenje kože, dostupni su i posebni alati, poput flastera i maski koji uklanjaju nečistoće, kao i posebni uređaji koji pomažu u uklanjanju prištića i mitesera sigurno i bez ozbiljnih oštećenja kože.

U vrijeme puberteta potrebno je puno rada na psihološkom polju kako bi se pomoglo tinejdžeru da ne ovisi o svom izgledu i da ga izgled ne definira. Neka prihvati da ga drugi prihvaćaju i vole zbog onoga što jest, a činjenica da se pojavljuju prištići ne bi trebala ni na što utjecati, jer se radi samo u fizičkoj promjeni kroz koju tijelo svakog tinejdžera mora proći. (mojdoktor.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI