Nevenove štalice od šiblja i luščinja krase mnoge domove

Neven Posavec (25) iz Malog Otoka, naselja na području općine Legrad, svoju sklonost raznim kreativnim uratcima iskoristio je i za izradu božićnih štalica. Od malih nogu, kaže on, izrađuje razne ukrase i makete od drvenih materijala i šiba pa kad je u trgovinama vidio kako izgledaju božićne štalice, odlučio je ponuditi vlastiti i originalnu „podlogu“ za prikaz Isusova rođenja.

Za izradu božićnih štalica kreativni Neven, uz drvo, koristiti šibe, slamu, lušćinje i dekorativne kamenčiće.

– U izradi mi pomaže moja djevojka Marija Takač, a možemo reći da su naše božićne štalice rađene na tradicijski podravski način jer pletemo šibe i koristimo lušćinje koje se nekad obilato koristilo za razne ukrase – kaže Neven Posavec.

Za izradu jedne štalice Nevenu je potrebno oko osam sati, što potvrđuje da taj posao nije nimalo lak. Potrebno je, ističe on, puno strpljenja i živaca kako bi štalica dobila željeni izgled i bila pravi simbol podravske tradicije.

– Prije godinu dana teško sam stradao prilikom piljenja vrbe i pravo je čudo što ta nesreća nije imala tragičan završetak. Još uvijek se oporavljam od te nesreće pa imam i vremena i volje za svoj veliki hobi – ističe Neven Posavec.

Njegove božićne štalice već su pobudile dobar interes brojnih Podravca koji traže idealnu „podlogu“ za jaslice pa Neven uoči blagdana ima pune ruke posla.

– Trud koji zajedno s djevojkom Marijom ulažem u izradu očito se isplati jer nam se javljaju brojni ljubitelji božićnih ukrasa koji bi željeli imati našu štalicu za jaslice u svom domu. To nas posebno veseli i možda će naš hobi biti pretvoren u svojevrsnu kućnu radinost – zaključio je Neven Posavec.

foto: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI