Neviđena svađa u Molvama: “Bil sam lud, da Fosić nije otišel možda bi ga i šusnul!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poljoprivrednici iz Molva Greda, naselja na području općine Molve, koji imaju zemljišta u predjelu Sekuline, ostali su bez najbližeg prilaznog puta do svojih parcela. Na dosadašnjem putu od Molva Greda do Sekulina bivši općinski načelnik Stjepan Fosić (HDZ) postavio je svojevrsnu barikadu, što je izazvalo bijes dijela poljoprivrednika, a posebno Jakoba Vinceka koji je s Fosićem međaš.

Jakob Vincek

– On je očito odlučio pokrenuti balvan-revoluciju. Da stvar bude još zanimljivija, čestica koju je izorao i gdje je dosad bio put uopće nije u njegovu vlasništvu. Postavlja se i pitanje kako je mogao srušiti šest stabala johe kojima je postavio barikadu jer su ta stabla bila na svojevrsnom javnom dobru – žali se Jakob Vincek.

Sporni put, dodaje Jakob, brojni poljoprivrednici više od 40 godina koristili su kao prilaz do svojih zemljišta pa je postupak Stjepana Fosića za svaku osudu. Barikadu je, domeće on, Fosić postavio bez ikakve obavijesti, što je dodatno razljutilo vlasnike zemljišta na tom području.

– Stvarno ne znam koja je svrha takvog njegovog ponašanja. Još je bez imalo ustručavanja srušio i akaciju s mog zemljišta. Kad mi je sin javio što se događa, odmah sam otišao do Sekulina, a Fosić mi je samo dobacio da kaj ja hoću, okrenuo se i otišao. I bolje je da je otišao jer kako sam bio lud, možda bih ga bil i šusnul – priča Jakob Vincek.

Zbog postavljene barikade poljoprivrednici iz Molva Greda odsad će morati koristiti obilazne putove preko Molva i Repaša, što će im, ističe Jakob, zadati bespotrebno gubljenje vremena.

-Ako već smatra da je put na privatnoj parceli, zašto onda nije postavio barikade dok je on bio općinski načelnik. Sad se odjedanput sjetio da put prolazi preko čestice koja, kako smo vidjeli u katastru, nije uopće u njegovu vlasništvu – zaključio je Jakob Vincek.

Stjepan Fosić, pak, ističe kako je čestica u njegovu vlasništvu i da je u tijeku postupak prijepisa.

-Aktualni općinski načelnik Zdravko Ivančan općinskim novcem kupuje zemljišta za putove kojih nema i to vlasnicima koji su HSS-ovi “igrači” plaća 90 kuna po četvornom metru. Na taj način kupuje glasove i radi političku propagandu i to je nedopustivo. Kad već kupuje zemlju za putove kojih nema i “debelo” je plaća, neka od mene otkupi dio koji mu treba za postojeći put i plati mi, kao i svojim “igračima”, 90 kuna po četvornom metru – kaže Stjepan Fosić.

Zemljište za putove, dodaje Fosić, koje je Općina otkupila od vlasnika koji nisu blisku HSS-u, plaćano je ispod 20 kuna po četvornom metru.

-Na našem području još ima putova koji prolaze po privatnim zemljištima pa će sad i ti vlasnici učiniti isto što i ja. I oni će tražiti da se i njima, kao i HSS-ovim  “igračima”, plati 90 kuna po četvornom metru jer ni oni ne žele da Zdravko Ivančan općinskim novcem kupuje glasove za predstojeće izbore – zaključio je Stjepan Fosić.

Zdravko Ivančan ističe kako su sve optužbe Stjepana Fosića netočne te da Općina nikome nije plaćala zemljišta za putove po 90 kuna po četvornom metru.

-Nakon poplava iz 2014. godine u suradnji s Hrvatskim vodama morali smo proširiti nasip u predjelima Mačkove i Topolove i to preko postojećih putova. Zbog toga krećemo u otkup zemljišta za nove putove i na osnovu procjene ovlaštenog sudskog vještaka potrebni dijelovi zemljišta kupovat će se po cijeni od 20,52 kune po četvornom metru. Neka se Fosić samo sjeti da je u njegovu mandatu Općina u poduzetničkoj zoni otkupila od njegove supruge zemljište za put i to preko posrednika, a platila je četvorni metar po 30 kuna – kaže Zdravko Ivančan.

Barikada Stjepana Fosića, dodaje načelnik, očito je njegov početak kampanje, a područje gdje posjekao johe i izorao zemlju zaštićeno je i takvi postupci zabranjeni su već četiri godine.

– Samo postojeće oranice smiju se obrađivati, a šume i livade ne smiju se izorati. Njegov je postupak zadiranje u zaštitu flore i faune. To je područje ekološki park i Općina u cijelom tom dravskom pojasu ne može kupovati zemljišta niti bilo što graditi – zaključio je Zdravko Ivančan.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI