Neviđeni peh: Za otvaranje ambulante ostali kratki za samo četiri potpisa mještana

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Rješavanje problema s nepostojanjem ambulante obiteljske medicine u Svetom Đurđu korak je do rješavanja, ali za to se mora ispuniti još jedan uvjet. U Podravskom listu već smo pisali da mještani općine Sveti Đurđ već duže vrijeme funkcioniraju bez liječnika. Otkako je bivša liječnica prestala raditi, oko 3800 mještana općine Sveti Đurđ nema svog seoskog liječnika, što je za općinu ovakve veličine prava rijetkost.

Općina je nakon pregovora uspjela postići dogovor s varaždinskim Domom zdravlja oko financiranja, no jedina prepreka otvaranju ambulante u Svetom Đurđu sada je premali broj zainteresiranih  pacijenata. Većina stanovnika, upravo zbog nedostatka liječnika, premjestila se u ambulante u susjednim općinama i gradu Ludbregu. No stariji ljudi, oni koji i najviše trebaju uslugu liječnika, ponekad nemaju kako doći do udaljenih ambulanti te bi svakako htjeli da se ambulanta obiteljske medicine opet otvori u Svetom Đurđu.  

Prema postojećoj Mreži javne zdravstvene službe, doznajemo iz Doma zdravlja Varaždinske županije, za područje općine Sveti Đurđ predviđeno je postojanje čak dva liječnička tima, od kojih trenutačno niti jedan ne funkcionira. Aktima HZZO-a propisani su kadrovski normativi, kojima se uvjetuje da svaka ordinacija ima standard od 1700 upisanih pacijenata o kojima skrbi, odnosno da mora imati minimum od 1275 upisanih pacijenata.

– Za sam postupak otvaranja potrebno je prikupiti 425 potpisa pacijenata koji su se spremni opredijeliti za tu ordinaciju, pod dodatnim uvjetom da se kroz godinu dana dostigne uvjetovani minimum od 1275 upisanih pacijenata. Kako HZZO ne želi plaćati rad liječnika i medicinske sestre u punom obimu ako prema njihovim uvjetima ordinacija nema upisano najmanje 1275 pacijenata, pa nam uskraćuje troškove namijenjene za hladni pogon iz kojeg bi se trebala financirati plaća doktora i medicinske sestre te ostali režijski troškovi, s Općinom Sveti Đurđ zaključen je sporazum kojim se Općina obvezala da će preuzeti plaćanje razlike do punog iznosa koji će nam uskraćivati HZZO zbog manjeg broja upisanih pacijenata – objasnio je Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije.

Isto tako, doznajemo, Upravno vijeće Doma zdravlja donijelo je odluku o osnivanju novog tima obiteljske/opće medicine u Svetom Đurđu, te je na odluku ishođena i suglasnost osnivača, točnije Varaždinske županije.

–  Uz sav napor koji je uložila i Općina i Dom zdravlja, Općina je do sada uspjela prikupiti 404 izjave pacijenata koji su se spremni opredijeliti za novi tim obiteljske/opće medicine koje su sve 26.lipnja 2020. proslijeđene na upis i kontrolu u HZZO, te naknadno 9. srpnja 2020. još 17 izjava, što prema uvjetima HZZO-a još nije dovoljno. Dakle, potrebno je da se pacijenti Općine Sveti Đurđ opredijele za novi tim koji će se formirati u njihovoj općini i ispune izjavu, nakon čega će Dom zdravlja u najkraćem mogućem roku poduzeti preostale potrebne mjere i radnje kako bi ordinacija počela s radom – naveo je Renato Podbojec.

Jesu li u vremenu prikupili preostala četiri potpisa vidjet ćemo početkom idućeg tjedna.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI