Neviđeno u Podravini: Ima gigantske tikve od čak 200 kila, sjemenje stiglo iz Amerike

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Željko Ivorek iz Šemovaca, naselja na području općine Virje, svoju okućnicu svake jeseni ukrašava bundevama. Svoj hobi proširio je i na uzgoj američkih divovskih bundeva pa od ove godine ima “kapitalne” plodove koji dodatno plijene pozornost prolaznika.

– Sjeme za divovske bundeve naručio sam iz Sjedinjenih Američkih Država i lani sam počeo s tim uzgojem. U ovoj sam godini zahvaljujući tom sjemenu dobio divovske bundeve čija se težine kreće oko 200 kilograma. Sad sam ih postavio ispred svoje kuće kao dodatnu atrakciju – kaže Željko Ivorek.

Uzgoj divovskih bundeva, dodaje on, iziskuje dosta pažnje pa i njihova težina ovisi o samoj brizi oko plodova. Prvo se sade u cvjetnjacima, a sredinom travnja sadnica se”ukopava” u zemlju.

– Na taj način izbjegava se mraz koji početkom travnja često pogađa naše područje i nanosi štete na plodovima. Sve do kraja kolovoza plodovi se trebaju prihranjivati kako bi dosegli što veću težinu. Kad sam krenuo u uzgoj divovskih bundeva otišao sam i u Lovas kod jednog iskusnog uzgajivača kako bih saznao što sve trebam raditi da plodovi budu što teži – kaže Željko Ivorek.

Već je Željko nabavio sjeme za iduću godinu i nada se da će u novoj sezoni povećati težinu plodova.

– Cilj mi je u idućoj godini dobiti plodove koje će “vagnuti” minimalno 300 kilograma. Sad znam puno više o uzgoju divovskih bundeva pa vjerujem da ću ostvariti svoj cilj – ističe Željko Ivorek.

Zbog bundeva, kaže Željko, njegova okućnica upada u oči brojnim prolaznicima koji se nerijetko zaustavljaju kako bi se fotografirali s neobičnim divovskim plodovima.

– Zajedno sa suprugom ukrasio sam okućnicu bundevama i po tome smo već godinama prepoznatljivi, a pohvale koje dobivamo od prolaznika najbolji su nam poticaj da ustrajemo u našem hobiju – zaključio je Željko Ivorek.

FOTO Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI