Neviđeno u Podravini: Kamatarili romske obitelji, uzimali im socijalu, dječji doplatak, prijetili…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Trojica Roma iz okolice Ludbrega na Općinskom sudu u Varaždinu proglašeni su krivima zbog prijetnji, nasilništva i kamatarenja kojima su od svojih sumještana, također romske etničke manjine, protupravno iznudama izvukli oko 70.000 kuna.

Ovo je jedinstven primjer takvog kaznenog djela na štetu romske populacije koji po prvi put govori o problemima s kojima se susreću Romi u svom svakodnevnom životu. Dugo je trebalo oštećenim, ugnjetavanim i maltretiranim Romima da se oslobode straha i prijave svoje nasilne kamatare. Kroz četiri godine morali su svaki mjesec uplaćivati novac.

Zatrašivali žrtve

Prvookrivljeni I.O. tako je zaprijetio mještanki jednog romskog naselja na području Ludbrega da mu mjesečno mora davati određeni novčani iznos na ime duga od 1000 kuna koji mu je ionako vratila. Prijetio joj je da će joj polomiti ruke i noge, a nesretna se žena uplašila te je četiri godine činila kako joj je bilo naređeno. Svakog mu je mjeseca pune četiri godine nakon što je primila socijalnu pomoć i dječji doplatak davala oko 4000 kuna. S godinama, iznos koji mu je predala nakupio se na oko 60.000 kuna. Kako bi je dodatno zastrašio, I.O. došao je k njoj i zaprijetio da će joj mužu polomiti ruke i noge i da će ga autom ‘šlepati’ po naselju.

Drugookrivljeni T.O. proglašen je krivim zato što je na jednak način postupio s drugim sumještaninom. Posudio mu je 200 kuna, a zatim uz prijetnju batinama i smrću naredio mu je da mu od socijalne pomoći mjesečno isplaćuje po 500 kuna. Ukupno mu je u godinu dana ojađeni sumještanin isplatio oko 5500 kuna. Kako bi ga ‘uvjerio’, drugookrivljeni T.O. ga je išamarao i tako pokazao da misli ozbiljno.

Terćeokrivljeni S.O. na jednak je način pokušao iznuditi oko 4000 kuna od sumještanina. Posudio mu je 500 kuna i zaprijetio da, ako mu mjesečno neće uplaćivati po 500 kuna, pretući će njega, ženu i djecu. No, nije mu predao novac te ga je prijavio policiji.

Osuđeni zavorom

Prva dvojica okrivljenika nakon provedenog suđenja vrlo su strogo kažnjena i zaradili su bezuvjetne zatvorske kazne. Prvookrivljeni I.O. osuđen je na tri godine i pet mjeseci zatvora, a drugookrivljeni T.O. će iza rešetaka morati provesti godinu i četiri mjeseca zatvora. Trećeokrivljeni S. O. koji se tereti samo za pokušaj iznude, kažnjen je s godinom i dva mjeseca uvjetnog zatvora uz rok kušnje od četiri godine.

Tužitelji nisu mogli dokazati da je prvookrivljeni I.O. počinio još dvije iznude pa je oslobođen po te dvije točke optužnice. Tako se teretio da je jedna mještanka romskog naselja u kojem živi na ime posuđenih 400 kuna morala vratiti 800 kuna te je tako izvukao 400 kuna kamata, a na to je pristala zbog nepismenosti i nedovoljnog iskustva. Isti je zlotvor oslobođen optužbe da je s drugom mještankom sklopio usmeni dogovor da joj na ime zajma od 1000 kuna cijeli život mora davati sav novac koji dobiva mjesečno od socijalne pomoći. Neuka, nepismena i neiskusna žena to je pristala. No, ni za to nedjelo nije odgovarao.

Trojici okrivljenika sud je oduzeo iznos koji su zaradili kaznenim djelima i naredili da ga u roku od 15 dana uplate u državni proračun, a svaki od njih mora uplatiti po 500 kuna sudskih troškova. Zanimljivo je kako su se tijekom suđenja branili okrivljeni Romi.

Porekli su kaznena djela i rekli kako su zapravo oni žrtve drugih Roma koji su im smjestili. Prvookrivljeni I.O. porekao je da je ikome posuđivao novac, a dao je i zanimljivo objašnjenje kako su se bankovne kartice oštećenih žena našle kod njega.

Dobrostojeći Rom

– Zamolile su me da ih odvezem do banke gdje bi si izvadile novac, a kako su se bojale da im muževi ne uzmu kartice, zamolile su me da ih im pričuvam. Što se mojih prihoda tiče, dobivam 1900 kuna dječjeg doplatka, 3200 kuna socijalne pomoći, a oko 3000 kuna zaradim skupljajući otpad – rekao je u svoju obranu prvokrivljeni i dodao kako su ga Romi za koje tvrdi da su mu smjestili u nekoliko navrata prijetili preko telefona.

– Rekao mi je da će mi namjestiti i reći da ja od njegove žene uzimam novac. A kartice su bile kod mene samo zato što muževi tih žena non-stop piju i troše novac pa su žene kod mene sakrile kartice kako novac ne bi potrošili na alkohol. Smjestili su mi zato što nisam drugima dopuštao da iskorištavaju Rome u mojem naselju, prodaju im alkohol, CD-e i slične stvari. Inače se zalažem za svoje naselje gdje mještani žive bez struje, sa smećem do koljena. Surađujem s načelnikom općine, djeujem preko udruge Roma zajedno sa svojim sinom. U životu nikada nisam nikome davao novac, niti sam kamatario nikoga – zaklinjao se na sudu prvookrivljeni Rom i naveo da posjeduje terenac toyotu, kamion iveco i kuću, dok je drugi kamion poklonio sinu.

Sve im namjestili

Drugookrivljeni je rekao da ga se bezrazložno tereti te da te osobe ‘nisu pri sebi’ i sklone su konzumiranju alkohola. Također se zaklinjao da nije nikome posuđivao novac zato što ga nema, a nije nikoga niti kamatario. Jedan od oštećenih, dodao je on, prijetio je njegovu ocu i tu možda vidi razlog zašto bi ga netko lažno teretio, ali da se on nikada nije nikome zamjerio te da jedva preživljava s onime što posjeduje.

Trećeokrivljeni je porekao krivnju i rekao da ‘nema šanse’ da kamatari očuha svoje supruge. Priznao je kako mu je doista posudio novac da kupi agregat za struju, ali da ga nije kamatario. Epilog svega? Dvojica osumnjičenih kamatara nalaze se u zatvoru, jedan je pod uvjetnom kaznom, a novac koji je kao predmet počinjenog kaznenog djela označen državnom imovinom, država si ne može naplatiti zato što država preko FINE to neuspješno pokušava učiniti ovrhama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI