NEVINI Podravkine menadžere i partnera Vrhovni sud RH pravomoćno oslobodio krivnje za korupciju

U obrazloženju presude, koju je Vrhovni sud ovih dana potvrdio, sutkinja Ivana Čalić navela je nedostatak dokaza kao najvažniji razlog oslobađajuće presude


Autor: podravski.hr — 11.07.2018. / 12:14 Aktualno

Darko Korošec i Zdravko Šestak na jednom od ročišta

Vrhovni sud RH potvrdio je presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su bivši predsjednik Uprave Podravke Zdravko Šestak, negdašnji šef nabave Darko Korošec i Podravkin kooperant te Šestakov kum Nevio Prlog oslobođeni krivnje za namještanje poslova tijekom obnove prizemlja Podravkine zgrade.
Optužnica je teretila Šestaka i Korošeca da su Prlogu namještali natječaj za obnovu, za što im se Prlog zauzvrat ‘zahvalio’ izvođenjem građevinskih radova na njihovim nekretninama. Tako je Prlog bio optužen da je na obiteljskoj kući i nadstrešnici garaže Zdravka Šestaka napravio posao vrijedan oko 190.000 kuna, a na apartmanima Darka Korošeca u Tribunju radove vrijedne oko 250.000 kuna.
U obrazloženju presude Županijskog suda u Zagrebu, koju je Vrhovni sud ovih dana potvrdio, sutkinja Ivana Čalić navela je nedostatak dokaza kao najvažniji razlog oslobađajuće presude. Zadovoljan je nakon pravomoćne potvrde presude bio Šestakov odvjetnik Krunoslav Kunštić.
– Mogu izraziti svoje veliko zadovoljstvo što smo tijekom ovog dugotrajnog i složenog postupka uspjeli dokazati da gospodin Šestak nije kriv za počinjenje kaznenog djela koje mu se stavljalo na teret, što smo isticali od samog početka postupka. Zadovoljstvo je još veće jer je u ovom predmetu prvotno donesena osuđujuća presuda koju smo uspjeli kroz žalbu i ponovni postupak “okrenuti” i dovesti do oslobađajuće presude. I gospodin Šestak je zadovoljan ovakvim raspletom situacije, naravno – kazao je Kunštić.
U prvom suđenju 12. listopada 2011. godine, presudom suca Željka Horvatovića Šestak, Korošec i Prlog bili su proglašeni krivima za primanje i davanje mita. Šestaku i Korošecu bila je određena kazna od 20 mjeseci, obojici za primanje mita, a Prlogu 12 mjeseci za davanje mita. No tu je presudu Vrhovni sud nakon žalbe obrane ukinuo i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.
Počeci ove zavrzlame sežu u 2010. godinu kada su krajem siječnja uhićeni Darko Korošec i Nevio Prlog. Kako se Zdravko Šestak već nalazio u istražnom zatvoru zbog afere Spice, slučaj je u medijima prozvan Menager 2.
Tijekom istrage ispitano je 17 svjedoka koji su radili u Podravki i 18 svjedoka koji su radili u raznim obrtima koji su bili pozivani na natječaje ili pak radili na investicijama obnove Korošecovih apartmana ili Šestakove kuće. Tijekom tog suđenja Županijski sud odbio je ispitivanje svjedoka koje je obrana predložila i to je kasnije bio temelj za poništavanje presude zbog bitnog kršenja zakona o kaznenom postupku.
Nakon ukidanja osuđujuće presude i u ponovljenom postupku Sud je ispravio svoj propust, a sutkinja Ivana Čalić ispitala je šestoricu svjedoka koji su bili isključeni iz prvog suđenja i na kraju optužene oslobodila krivnje. (ke)
FOTO: CROPIX