Nevjerojatan propust: Naš Siniša tužio banku zbog “švicaraca”, izgubio spor i sad mora snositi troškove

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Siniša iz Prekodravlja tužio je Raiffeisen banku zbog kredita u “švicarcima” no, izgubio je spor i sada mora snositi troškove postupka.

Prema presudi Općinskog suda u Koprivnici, Prekodravac je tužio banku da mu mora isplatiti 2500 kuna sa zakonskim kamatama od 2008. godine, no zahtjev mu je glatko odbijen i umjesto da dobije traženi iznos uvećan za zakonske kamate, Siniša sudu mora platiti 2.175 kuna!

U tužbi je Siniša naveo kako je podigao kredit u iznosu od nešto više od 14.400 švicarskih franaka uz promjenjivu godišnju kamatu od 5,5 posto. Dodao je kako mu je banka bez ikakvog pregovora jednostrano promijenila visinu kamatne stope što je dovelo do njegovog plaćanja sve većeg anuiteta. Tvrdio je da mu kod potpisa kredita u banci nisu pojašnjeni načini kako će se mijenjati kamatna stopa, niti je o tome pregovarao, kao ni kasnije dok je kamatna stopa promijenjena.

Tako je Siniša zaključio da je podizanje kamatne stope nevažeće i zbog toga pokrenuo tužbu protiv banke na Općinskom sudu. Smatrao je kako je banka nepoštenom primjenom ugovorne odredbe u više navrata jednostrano promijenila kamatnu stopu čime je nezakonito stekla 2,532 kune.

Premda se Siniša preko svojeg odvjetnika Krunoslava Vuljaka između ostalog pozivao i na brojne pravomoćne presude županijskih sudova zbog kredita u “švicarcima”, sudac Darko Magdić odbio je njegov zahtjev.

Sporna je u cijeloj pravnoj stvari, tvrdi sudac u obrazloženju, bila visina iznosa tužbenog zahtjeva zato što je Siniša kao dokaz priložio svoj obračun kojeg je morao dokazati.

“Tužitelj je predložio provedbu financijsko-knjigovodstvenih vještačenja pa je bio u obvezi platiti i predujam za trošak što nije učinio iako ga je sud na to pozvao rješenjem” – obrazložio je sudac Darko Magdić i dodao kako tužitelj nije tražio ni odgodu plaćanja, a predujam nije uplaćen niti do zadnjeg ročišta krajem lipnja.

Kako sud nije proveo vještačenje i nije mogao dokazati visinu tužbenog zahtjeva, zaključeno je kako činjenica iz tužbenog zahtjeva nije dokazana. Rješenjem suda, Siniša mora snositi i troškove postupka u iznosu od 2.175 kuna. Presuda je nepravomoćna, a Siniša se može žaliti na presudu Županijskom sudu.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI