OKTRIVAMO Kako je kriminalni dvojac lažnim papirima uspio na sudu oteti vrijednu vikendicu umirovljenice

Vukoviću će se suditi u odsutnosti jer je u bijegu i policija ne zna gdje je. Matić će pak na ročišta putovati iz kaznionice u Glini gdje od lani služi zatvorsku kaznu od četiri godine i deset mjeseci kao sudionik zločinačke organizacije


Autor: podravski.hr — 21.08.2018. / 16:57 Crna kronika

Ilustracija / Policija je došla na poziv susjede Ruže

Zagrepčani Igor Vuković (38) i Krešo Matić (61) optuženi su da su umirovljenici Brigiti, danas pokojnoj, na prijevaru uzeli vrijednu vikendicu sa zemljištem u Zagorju, a suđenje bi im uskoro trebalo početi na Općinskom sudu u Krapini.
Vukoviću će se suditi u odsutnosti jer je u bijegu i policija ne zna gdje je. Matić će pak na ročišta putovati iz kaznionice u Glini gdje od lani služi zatvorsku kaznu od četiri godine i deset mjeseci kao sudionik zločinačke organizacije u poznatom slučaju Jagode Blum koja je organizirala kriminalnu skupinu koja je “lažno predočavala oštećenicima da u njihovu korist mogu ishoditi kupnju nekretnina u vlasništvu Grada Zagreba ispod tržišne cijene, pa su te nekretnine nudili na prodaju kupcima, predavali im neistinite dokumente Grada kao navodnog prodavatelja, preuzimali novac na ime uplate kupoprodajne cijene te izdavali neistinite potvrde o predaji novaca”. Tom presudom od Kreše Matića, inače diplomiranog pravnika i vlasnika agencije za nekretnine, oduzeta je imovinska korist u iznosu od od 1,5 milijuna kuna.
Vuković i Matić angažirali su dvojicu odvjetnika neistinito im predočivši kako je Vuković još 2008. kupio vikendicu od zagorske umirovljenice te su im predali lažne ugovore i punomoći. Ništa ne sumnjajući, odvjetnici su se u rujnu 2015. pojavili na sudu u Krapini. Jedan je zastupao Vukovića, drugi nesretnu umirovljenicu, a na sudu je odlučeno da se nekretnine prenesu u Vukovićevo vlasništvo. Riječ je o dvorištu veličine 1037 kvadrata i kući od 81 kvadrata, sveukupno vrijednih blizu 300.000 kuna. Općinski sud, kao i odvjetnici, u cijelosti su povjerovali u lažne papire i navode prijevarnog dvojca.

Sjećam se kako se teta šokirala kada je pročitala pismo sa suda i ono ju je jako potreslo. Rekla mi je da je to nemoguće jer da ona to zemljište i vikendicu nikada nije namjeravala prodati – svjedočila je nećakinja

No, klupko prijevare počelo se odmatati nakon što je nesretna umirovljenica u listopadu 2015. godine u poštanskom sandučiću našla rješenje o uknjižbi Vukovića na njezinu vikendicu. Podnijela je kaznenu prijavu zbog prijevare i tužbu za poništenje uknjižbe. Preminula je u ožujku 20016. godine, a predmete sada vodi njezina nećakinja Vesna kao jedina zakonska nasljednica.
– Teta je do kolovoza 2015. bila smještena u Domu za starije u Zagrebu, a nakon toga smo se dogovorile da će živjeti kod mene u Zagrebu, u mojem stanu gdje je i umrla. Sjećam se kako se teta šokirala kada je pročitala pismo sa suda i ono ju je jako potreslo. Rekla mi je da je to nemoguće jer da ona to zemljište i vikendicu nikada nije namjeravala prodati, niti je to ikada učinila već je isto namjeravala ostaviti meni nakon smrti – ispričala je tijekom istrage nećakinja.
Tijekom 2016. pak doznala je da je “tetina vikendica srušena te da je na njezinom mjestu napravljena druga kuća”, a sve ove godine režije je plaćala njena teta, nakon toga i ona. Vuković je doista na mjestu vikendice iznad Krapine sagradio novu kuću, a na nekretnini je i zalog zbog zajma od 100.000 eura. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA