Nevjerojatna filmska priča bakice Anke: Stavila mi je najlon na glavu, a potom…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Anka Marenčić (75) iz Bočkovca, mjestašca u općini Sveti Petar Orehovec nedaleko od Križevaca, u četvrtak je ostala bez tri tisuće kuna ušteđevine. Između 10.30 i 11.20 sati posjetila ju je zasad nepoznata žena i predstavila joj se kao medicinska djelatnica te joj ponudila masažu. Dok ju je masirala, drska ju je žena pokrala. Iz ormarića joj je ukrala 3000 kuna. Kako je znala da se u kući nalazi novac, ispričala nam je pokradena Anka. Lopovica koja ju je pokrala u četvrtak imala je izvidnicu, u ponedjeljak ju je posjetila druga žena i ponudila joj stvari na prodaju.

– U ponedjeljak je došla k meni u kuću jedna žena i pitala me jel hoću nekaj kupiti. Prvo sam joj rekla da neću, da nemam novci. Kaj da velim, privolila me. Rekla mi je da nije skupo i nek pogledam kaj imam. Kupila sam firunge, majicu i jedne kratke hlače. Otišla sam u kuću po novce, a ona je išla samnom unutra. Vidla je gdje su novci stajali. Imala sam 3000 kuna. Dok sam vadila novce, kazala mi je kako da objesim firunge, kak mi dobro budu stajale i kak imam sve lijepo u kući. Otišla je i ponovila mi dva puta kako smo lijepo trgovale – rekla je u petak, dan nakon što je pokradena ojađena Anka.

– Sada znam da je ta žena zapravo bila izvidnica dobro uigranih lopovica. U četvrtak je došla druga žena. Ušla je u dvorište, nije rekla ni dobar dan. Mumljala sam sama sa sobom u kuhinji, došla je iza mene, i rekla dobar dan. Ne mogu reći točno, ali predstavila mi se da je došla iz neke zdravstvene ustanove, da me mora masirati. Dobro, ako hoćete, masirajte me. Posjela me na stolec, morala sam gledati van i da se potuljim u pod. Imala je nekakav najlon i rekla mi je da se odmorim, da pet minuta da ležim. Poslušala sam je i ležala na kauču – ispričala je nesretna 75-godišnja Anka. Ispričala je što joj se dogodilo dalje.

– Nekaj mi nije dalo mira. I, idem ja u sobu. Gledim po ormariću, novca nema. Sve sam preiskala, no novci nije bilo. Točno sam se srušila u nesvijest, slabo mi je došlo. Otišla sam van, tražila pomoć ljudi koji su pozvali policiju. Policajci su došli odmah i krenuli prema Dedini, no ove su valjda otišle dalje – kazala je pokradena Anka Marenčić. Opisala je kako joj je tako bilo loše da je morala primiti hitnu pomoć.

– Ne mogu vam povedati kakva sam bila. Dali su mi injekcije, tek navečer sam došla k sebi. Došao je sin kući i rekla sam mu kaj se dogodilo. Plakala sam se. Sin me tješio da bu sve vredu, da mi on bude dal novce, da budemo nekaj “sprtljali”, nekak preživeli. A ja, bila sam ko mrtva, ne znam nikaj kaj se posle događalo – potresno je završila svoje vrlo stresno iskustvo nesretna žena.

Iz PU koprivničko-križevačke potvrdili su priču 75-godišnje Anke. Način na koji je pokradena dobro je uigrana krimi-priča nebrojeno puta viđena u našim krajevima. Drske lopovice predstavljaju se kao zdravstvene djelatnice ili djelatnice banke, a žrtve su im žene starije životne dobi, nerijetko teško pokretne ili vrlo bolesne. Nesretna Anka nije iznimka. Pala je na “stari štos” dobro uigranog lopovskog mehanizma. Starica je olako prihvatila ponuđenu masažu iako nije mogla ni u snu pomisliti da će ostati bez sve ušteđevine koju je brižno čuvala ‘za crne dane’. Kada je shvatila da je pokradena, bilo je prekasno.

Podravsko-prigorski policajci provode kriminalističko istraživanje kako bi uhvatili lopovice. Dok intenzivno tragaju za lopovicama, policajci su po tko zna koji put uputili apel mještanima, posebno onima starije životne dobi, da pripaze. Ponovili su i nekoliko važnih savjeta.

– Kada je nepoznata osoba pred vašim vratima, budite oprezni. Provjerite tko je, tražite identifikacijske dokumente, te da se osoba predstavi. U stan pustite samo osobu za koju ste sigurni da je ona kojom se predstavlja i posjeduje dokumente. Ako se vama ili nekome drugome nešto loše dogodi, nemojte šutjeti, prijavite policiji na broj 192 – savjetovali su iz policije.

Krađe starica u našem kraju nisu rijetkost. Nedavno smo izvještavali sa suđenja trima lopovicama koje su uhićene nakon što su opljačkale tri starice, Mariju Petrić (95) iz Đelekovca, Ružu Punčikar (86) iz Imbriovca i Anđelu Friščić (77) iz Malog Bukovca pored Ludbrega. Među njima najgore je prošla slijepa i bolesna Marija Petrić iz Đelekovca kod koje lopovice nisu pronašle ništa, već su je napale i istukle.

– Kretala sam se hodnikom prema sobi, htjela sam gurnuti vrata, no ona se nisu dala otvoriti. Gurnula sam ruku iza vrata i napipala jaknu. Shvatila sam da se netko nalazi u sobi i da drži vrata tako da ne mogu ući. Stajala sam u blizini vrata, čula sam kako se kreće i uhvatila sam je za jaknu. No dobila sam udarac u lice, u predjelu nosa i očiju – ispričala je na sudu potresan susret s lopovicama Marija Petrić iz Đelekovca koja i dalje noćima od straha ne može spavati. Sudeći prema ovom scenariju iz Đelekovca, priča Anke Marenčić koja je pokradena u četvrtak u Bočkovcu, još je i dobro završila.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI