NEVJEROJATNO Majka troje djece dobila otkaz na porodiljnom dopustu, a šest mjeseci za to nije znala

Kad je tvrtka u kojoj je radila završila u stečaju, automatski je otpuštena, ali to joj nitko nije rekao


Autor: podravski.hr — 16.02.2019. / 13:55 Aktualno

Očajna Nataša Hasanec i njezina djeca

Poziv da se hitno javi Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje početkom prosinca donio je nemir Nataši Hasanec iz Donje Rijeke kod Križevaca. S trećim djetetom, curicom Mijom, na porodiljnom je bila nešto manje od godinu i pol dana primajući naknadu od 2300 kuna.
A kad je u Zavodu doznala zbog čega su je zvali, doživjela je pravi šok. Doznala je da je tvrtka u kojoj je bila zaposlena završila u stečaju još u svibnju, kada je ona dobila otkaz, samo joj to nitko nije rekao. Uručili su joj rješenje prema kojemu trenutačno ostaje bez porodiljne naknade. Počela je njezina kalvarija, koja traje do danas.
Nezaposlena je, dva mjeseca ne prima naknadu, a ne može ostvariti prava na Zavodu za zapošljavanje jer se nije prijavila u roku od trideset dana nakon otkaza, za koji uopće nije znala. Usto, zaprijetio joj je povrat naknada koje je primala od svibnja, oko 15.000 kuna. Osmeročlana obitelj – osim Nataše, supruga i troje djece, tu su i suprugovi roditelji te bolesna baka – odjednom se našla na rubu siromaštva.
– Ide treći mjesec kako ne primam naknadu i uopće ne znam što će dalje biti. Živimo od plaće supruga, građevinskog radnika, i od male penzije njegova oca. Moram posuđivati novac od svojih roditelja kako bih djeci kupila kruh i mlijeko.
Trpim, a ni za što nisam kriva – očajna je Nataša Hasanec.
Kako je to moguće da se našla u takvoj situaciji?
Zaposlila se 2010. godine u Križevačkoj mljekari u vlasništvu „kralja mlijeka“ Ivice Jaića, na određeno vrijeme. Nakon šest godina dobila je ugovor na neodređeno virjeme, tada već u Jaićevoj tvrtki Le Milk, preko koje je vodio posao nakon što je Križevačka mljekara otišla u stečaj.
Nataša u rujnu 2017. godine odlazi na trogodišnji porodiljni dopust. Ne zna da je u svibnju 2018. godine krahirao Le Milk, a Jaić je poslovanje prenio na novu tvrtku pod imenom Mljekar. U trenutku likvidacije Le Milka, 21. svibnja prošle godine, ona je ostala bez posla, što doznaje tek u prosincu.
– Nakon što mi je ukinut porodiljni, sa suprugom sam bila kod Jaića. On nam je rekao kako nije ni bila njegova dužnost da me obavijesti o otkazu, nego je to trebao učiniti stečajni upravitelj. Stupili smo u kontakt s njim, a on nam je rekao da se stečaj otvorio i zatvorio u jednome danu i da on nikakve ‘papire’ nije vidio – ni tko radi u firmi, ni u kakvom je stanju firma. Ne znam kako je to moguće – pita Nataša.
Domeće kako je Jaiću sve objasnila i zamolila ga neka je prijavi u svoju novu tvrtku.
– Kazao je da će mi se javiti. Zvala sam ga potom za nekoliko dana, rekao mi je da još ništa ne zna. Kad sam nazvala još jednom, rekao mi je da nema vremena sa mnom razgovarati i neka se ne ponašam kao balavica. Nakon toga se ništa nije dogodilo, a ja više nemam ni živaca ni snage zvati – neutješna je majka troje malodobne djece.

 

Dobila je rješenje s odjavom i ostala bez ikakvih primanja

Veli kako je pritužbe zbog situacije u kojoj se našla poslala na mnogo adresa. HZZO je odbio njezinu žalbu na rješenje o obustavi isplate porodiljne naknade s obrazloženjem da se njih ne tiče odnos između poslodavca i radnika te način na koji je radni odnos prestao. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova poručila joj je da će se očitovati nakon što primi zatraženu dokumentaciju iz HZZO-a. U Državnom su joj odvjetništvu rekli da nemaju protiv koga postupati jer tvrtka Le Milk više ne postoji…
Kako je to moguće da radnik dobije otkaz a nitko ga ne obavijesti? Zar to nije zakonska obveza? Ima li tu elemenata kaznenog djela? Kakve su sada zakonske mogućnosti za Natašu Hasanec? Ta smo pitanja postavili HZZO-u i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, ali nismo primili nikakav odgovor.
Neslužbeno smo doznali kako slučaj mlade majke troje djece iz Donje Rijeke nije usamljen te da je u sličnoj situaciji najmanje 250 hrvatskih radnika iz 30 propalih tvrtki. Ministarstvo rada navodno je krenulo u rješavanje njihova problema te je ishodilo odluku da oni neće morati vraćati porodiljnu naknadu koja im je isplaćena za vrijeme dok nisu znali da su dobili otkaz, no Nataša službenu obavijest u tom smislu nije dobila.
Navodno će, također, Ministarstvo pravosuđa upozoriti sve stečajne upravitelje da ubuduće moraju provjeravati postoje li u tvrtkama radnici na bolovanju ili na porodiljnom dopustu.
To Nataši Hasanec neće pomoći. Obitelj je bez njezine porodiljne naknade došla na rub financijskog ponora.
– Stalno plačem, psihički sam slomljena. Ne znam kako da djeci objasnim da nemam novca za ono što trebaju – žalosna je sadašnjost Nataše Hasanec, žrtve neuređene države, koja na specifičan način potiče demografsku obnovu.
Priča o ovom nevjerojatnom slučaju dobila je novi zaplet, a o tome čitajte u ponedjeljak u novom broju Podravskog lista. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF