Nevjerojatno otkriće: Otkrili novi organ u našem tijelu. Ne znaju kako ga dosad nisu vidjeli

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Liječnici u Nizozemskoj sasvim su slučajno uočili nešto što izgleda kao skup žlijezda slinovnica koje se nalaze u sredini lubanje, a nekako je stoljećima ostalo neotkriveno.

Naime, liječnici su organ otkrili slučajno dok su pregledavali oboljele od karcinoma prostate novim naprednim CT-om (PSMA PET/CT). Pacijentima su ubrizgali radioaktivnu glukozu zbog koje tumor u tijelu zasvijetli pa ga se CT-om može uočiti. No, ovoga puta glukoza je otkrila nešto sasvim drugo – skup žlijezda slinovnica u području nazofarinksa.

“Ljudi imaju tri skupa velikih žlijezda slinovnica, ali ne u tom dijelu glave. Zamislite naše iznenađenje kada smo to uočili jer do sada smo znali da one postoje, ali su mikroskopski jako malene u tom području glave”, rekao je Wouter Vogel s nizozemskog Instituta za tumore.

Žlijezde slinovnice proizvode slinu koja je glavni dio našeg probavnog sustava i njegova pravilnog rada. Većinu sline proizvode tri glave žlijezde podušna (parotidna), podčeljusna (submandibularna) i podjezična (sublingvalna). Naše tijelo ima i oko tisuću manjih žlijezda smještenih u usnoj šupljini i području glave no one su premalene da bismo ih uočili bez mikroskopa.

Upravo iz tog razloga ovo otkriće je značajno jer se ne radi o malenim žlijezdama već o četvrtom paru velikih žlijezda. Smještene su iza nosa, iznad nepca u blizini središta lubanje te su uočene kod svih 100 ispitanika.

“Nazvali smo ih tubarialne žlijezde jer se anatomski nalaze iznad torus tubariusa, a mislimo da do sada nisu bile otkrivene zbog lošije tehnologije kojom je medicina raspolagala”, pojasnili su znanstvenici za Science Alert.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI