NEVJEROJATNO Policajci, inače supružnici, na prevaru u bankama podignuli više od milijun kuna kredita

Ukratko, tražili su kredite ukupno teške oko 2,8 milijuna kuna, a na koncu im je odboreno i isplaćeno blizu 1,1 milijun kuna


Autor: podravski.hr — 23.01.2019. / 11:39 Crna kronika

Ilustracija / Pretragom računala optuženih pronađeni su mnogi dokazi

Bračni par Monika (30) i Goran (45), inače zaposlenici MUP-a, optuženi su da su krivotvorenjem službenih dokumenata policijskih uprava u kojima su radili nezakonito došli do kredita vrijednih više od milijun kuna. Na njihovu prevaru nasjele su banke u Koprivnici, Varaždinu i Čakovcu.

Prema optužnici koju je protiv njih podignulo Općinsko državno odvjetništvo, Monika je kao zaposlenica Policijske uprave zagrebačke za sebe i supruga koji je radio u Policijskoj upravi varaždinskoj ispunila i krivotvorenim potpisima nadređenih ovjerila desetak zahtjeva za kredite i leasinge unoseći neistinite podatke o prosječnim plaćama koje je u pravilu dvostruko uvećavala. Polovica zahtjeva im je prošla pa su od banaka i autokuća uspjeli izvući materijalnu korist: Goran oko 415.000 kuna, a Monika oko 650.000 kuna.

Kredite i druge financijske aranžmane odobrili su im Sberbanka, Autokuća Zubak, Raiffeisen i Erste banka, a više zahtjeva nije im prošlo u Zagrebačkoj, Slatinskoj, Addiko i Croatia banci. Ukratko, tražili su kredite ukupno teške oko 2,8 milijuna kuna, a na koncu im je odboreno i isplaćeno blizu 1,1 milijun kuna.

Policijski bračni par ima dvoje male djece, a Općinsko državno odvjetništvo za Moniku traži osam, a za Gorana šest mjeseci bezuvjetnog zatvora.

“Da su okrivljenici manipulirali potvrdama poslodavca i obračunskim platnim listama na način da su ih putem računala prepravljali, odnosno sačinjavali, unoseći lažne podatke o visini mjesečnih primanja, ukazuju i rezultati provedene pretrage računalne opreme, koja je od njih oduzeta. Iz pretrage je vidljivo da su okrivljenici na računalu imali skenirane brojne isplatne liste s potpisima ovlaštenih osoba i pečatima, IP obrasce, kao i izrađivane isplatne liste”, navodi se u optužnici koja još nije pravomoćna.

Banke i leasing kuće pak svoja će potraživanja morati tražiti u privatnim parnicama. (rm)

FOTO: ILUSTRACIJA