NEVJEROJATNO Ravnateljica i službenica lažirale izostanak djeteta zbog manjeg računa za vrtić

Računovotkinja je nagovorila ravnateljicu da lažira evidenciju o boravku njezina unuka u vrtiću. Ova je to prihvatila i unosila da djeteta nema, iako je uredno dolazilo


Autor: podravski.hr — 10.11.2018. / 8:39 Crna kronika

Ilustracija/ Sporna slikovnica nalazi se i u koprivničkim vrtićima

U nevjerojatno protuzakonito kompanjonstvo upustile su se Zlata Vedriš, djelatnica Općine Novigrad Podravski kod Koprivnice, i bivša ravnateljica mjesnog dječjeg vrtića Ljubica Trnski, svjedoči nedavna nepravomoćna presuda Općinskog suda u Koprivnici.
To je kompanjonstvo trajalo pune tri godine, od srpnja 2011. do srpnja 2014. godine, a odnosilo se na lažiranje podataka o polasku unuka Zlate Vedriš u dječji vrtić na čijemu je čelu bila Ljubica Trnski, a sve zbog toga kako bi se platila manja naknada za unukov boravak u vrtiću.
Prema kaznenom nalogu koji je koprivničko Općinsko državno odvjetništvo predložilo nakon istrage, a sud ga je u cijelosti prihvatio, Zlata Vedriš je kao računovotkinja u Općini zadužena i za računovodstvene poslove vrtića nagovorila ravnateljicu da lažira evidenciju o boravku njezina unuka u vrtiću. Ova je to prihvatila i u evidenciju je unosila to da djeteta u vrtiću nema, iako je uredno dolazilo. Na temelju takve evidencije ravnateljica je obračunavala naknadu za unuka računovotkinje, a ona bi, pak, na tom temelju izdavala općinske uplatnice.
U tri godine zbog takvih manipulacija ravnateljice i računovotkinje dječji vrtić u Novigradu Podravskom oštećen je za 4778 kuna. Drugim riječima, Zlata Vedriš i Ljubica Trnski upustile su se u nezakonitu rabotu i izložile kaznenom progonu zbog oko 1600 kuna godišnje.
Računovotkinju je Općinski sud osudio zbog poticanja na iskorištavanje položaja ili ovlasti za pribavljanje materijalne koristi na osam mjeseci zatvora, primijenivši institut uvjetne osude te neće iza rešetaka ako unutar godine dana ne počini novo kazneno djelo.
Ravnateljica je, pak, zaradila osam mjeseci zatvora zbog iskorištavanja položaja i ovlasti te još pet mjeseci zbog lažiranja službenih isprava, što je objedinjeno u jedinstvenu zatvorsku kaznu od 11 mjeseci, a također je primijenjena uvjetna kazna na rok od godinu dana.
Na presudu Općinskog suda u Koprivnici bivša vrtićka ravnateljica i službenica Općine mogu se žaliti. Ljubica Trnski danas radi kao odgojiteljica u dječjem vrtiću u Novigradu Podravskom, a Zlata Vedriš i dalje je zaposlena kao službenica u računovodstvu Općine.
– Službene dokumente s Općinskog suda još nisam dobio pa ih ne mogu ni komentirati. S druge strane, dok presuda ne postane pravomoćna nisam u mogućnosti poduzeti baš ništa – kratko nam je izjavio načelnik Novigrada Podravskog Zdravko Brljek. (hš)
FOTO: ARHIVA