Nevjerojatno što se sve dogodilo Marti: “Jača sam od okrutne sudbine!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Marta Trešek iz Repaša, naselja na području općine Molve, u društvu obitelji i prijateljica proslavila je 80. rođendan. Samo po sebi to i nije neka vijest, ali kada razgovarate s Martom o njezinu životu, imate osjećaj kao da sjediti pored žive mučenice, veće od života i jače od smrti.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Istina nije daleko, jer je Marta u svom životu pretrpjela tuge i boli za nekoliko života. Vitalna baka Marta prije deset godina u samo četiri mjeseca ostala je bez prstiju na obje ruke, a njene životne tragedije obilježene su i gubicima sina jedinca i supruga, tumorom na maternici, teškim lomom kuka i ruke…

U društvu je proslavila 80. rođendan

 Iako je kroz život prate brojni pehovi i osobne tragedije, baka Marta ne gubi volju za svakim novim danom. To potvrđuje i činjenica da je prije dva tjedna slomila rame, no to je nije omelo da sa svojim najbližima proslavi životni jubilej.

– Svatko od nas mora nositi svoj križ i vjera u Boga pomaže mi da prebrodim sve nedaće koje me prate – u slavljeničkom tonu nam kaže baka Marta Trešek.

Marta Trešek

Bez obzira na sve nedaće, a i nedavni lom ramena, baka Marta sama vodi brigu o sebi i ne propušta druženja s prijateljicama od kojih je većina iz susjedne Gornje Šume.

– Još uvijek si sama mogu kuhati i obaviti najosnovnije stvari. Godinama sam vodila brigu i o našem gospodarstvu, a i sad kad god mogu pomažem prijateljicama oko poslova vezanih uz poljoprivredu. Iako sam ostala bez prstiju na obje ruke, mogu voziti bicikl i sama ići na kontrole u Molve – kaže Marta Trešek.

Bez prstiju na jednoj ruci Marta je ostala prilikom piljenja drva, dok je na drugoj koban bio trebljač za kukuruz. Vrlo brzo se, kaže ona, priviknula na to da na rukama nema sve prste i vratila se svojoj svakodnevici. Donedavno je uzgajala patke i kokoši, a sad joj je glavna briga uređenje okućnice.

– Život me ne mazi, ali jača sam od okrutne sudbine. Prije 32 godine imala sam dobroćudni tumor na maternici i odmah nakon operacija vratila sam se poljoprivredi. Najbolniji je bio gubitak sina jedinca koji je umro prije 20 godina. Nema riječi kojima se može opisati bol kad roditelj zauvijek izgubi dijete, no pronašla sam volju za životom i pomirila se s okrutnom sudbinom. Moj pokojni suprug 20 godina imao je zdravstvenih poteškoća sa živcima te je posljednjih nekoliko godina života proveo u krevetu. On je umro prije 11 godina i otad živim sama – zaključila je Marta Trešek.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI