Nevolje prijelaznog doba: Što kada nastupi klimakterij?

Piše dr. Ivo Belan

Prijelazno doba, klimakterij ili menopauza nastupa u žena najčešće između 45. i 48. godine života, a rjeđe do 50. godine. Rijetko se to događa naglo, obično je menstrualno krvarenje izvjesno vrijeme sve slabije. Ipak, jednoga dana ono potpuno izostane i nije malo žena koje otrče svom ginekologu s pitanjem „Nisam li možda trudna?“. Često ginekolog mora obaviti čitav niz testova da bi ih uvjerio da nisu u drugom stanju.

Što je to klimakterij? To je doba kad ženini jajnici (ovariji) prestanu oslobađati jajašce redovito svaka četiri tjedna, dakle, kad više ne može doći do oplodnje. Žlijezde s unutarnjim lučenjem, koje izlučuju hormone, počinju se smanjivati i mijenjati svoju aktivnost. Iako ima žena koje prolaze kroz to doba bez ikakvih tegoba, ipak se većina tuži na prolazne i vrlo lagane subjektivne smetnje. Poremećeni refleksi krvnih žila mogu uzrokovati valove vrućine, lupanje srca, ubrzanje pulsa, može se pojaviti razdražljivost, noćno znojenje, čudnovati osjećaji, itd. Sluznice, osobito spolnih organa, mogu postati suhe i upaljene. Poremećeni rad žlijezda utječe na nervni sustav, a posljedica toga je nesanica, strah i umor.

Skrivena opasnost

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da su žene u menopauzi sklone da gotovo svaki simptom koji osjete pripišu tom prijelaznom dobu. Međutim, to nije uvijek tako. Postoji, dakle, skrivena opasnost da se zanemare druge bolesti koje se mogu i trebaju liječiti. Na primjer, neugodna krvarenja, bila u obliku produžene menstruacije ili ako se ponovi krvarenje dugo vremena nakon menopauze, sve to mora biti dovoljan razlog da se žena podvrgne detaljnom ginekološkom pregledu. Treba utvrditi je li krvarenje uzrokovano hormonalnim poremećajem ili nekim tumorom. Osim toga, razne bolesti krvnih žila, probavnih organa i zglobova mogu početi baš u tom prijelaznom dobu. Depresija se često pogrešno tumači kao direktan znak klimakterija.

Liječenje

Premda klimakterij izaziva u žene velike tjelesne i duševne promjene, ipak je to normalna, fiziološka pojava. Mnoge žene prihvaćaju te neugodne simptome kao neizbježne i prolaze kroz prijelazno doba bez ikakvog posebnog liječenja. Međutim, pojave li se teškoće, neugodni znakovi menopauze, bit će potrebna hormonalna terapija. Dobro djeluju sredstva za umirenje i vitamini.

Žene koje su sklone debljanju za vrijeme menopauze trebaju ograničiti količine masti i šećera u hrani. Potrebno je izbjegavati alkohol, crnu kavu, čaj i cigarete. Ukućani moraju imati mnogo razumijevanja za ženinu povremenu razdražljivost i pomoći da se stvori tolerantna atmosfera. Ženama u prijelaznom dobu preporučuju se umjerene sportske i rekreativne aktivnosti. I na kraju: što se budete manje brinuli o svim tim simptomima, manja je vjerojatnost da će se pojaviti ili pojačati.

Dr. Ivo Belan
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI