NEZAKONITO OTPUŠTEN ‘Dobio sam otkaz jer sam pet minuta prije kraja posla otišao zubaru’

Pošta mu je cijelo vrijeme, više od pet godina, uplaćivala doprinose, ali ne i plaću


Autor: podravski.hr — 20.02.2018. / 11:44 Aktualno

Sud je potvrdio da je križevački poštar dobio nezakonit otkaz

Željko Pavleković (43) iz Križevaca otac je dvoje odrasle djece, branitelj i još jedan u nizu građana koji je zapao u financijske i poslovne probleme koje otkrivaju apsurdnost sustava.
Željko je nakon 15 godina i sedam mjeseca rada u Hrvatskoj pošti na radnom mjestu poštara na području Križevaca i okolice dobio izvanredni otkaz ugovora o radu zbog počinjenih teških povreda obveza iz radnog odnosa. Naime, na teret mu je stavljeno kako je svojevoljno ranije napustio radno mjesto zbog odlaska zubaru te kako je pošiljke za koje je bio zadužen – ostavio u trgovini. Pavleković je na sudu osporio izvanredni otkaz i dobio prvostupanjsku presudu, a na uloženu žalbu Hrvatske pošte dobio je i drugostupanjsku, pravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu u kojoj se odbija žalba HP-a te se nalaže vraćanje Pavlekovića na posao u križevačku ispostavu Hrvatske pošte.
– Izvanredni otkaz sam dobio još 7. rujna 2012. godine, bio sam glasan, uvijek sam se borio za prava radnika i istinu. To je smetalo šefovima. Htjeli su me se riješiti, vršili su pritisak na mene, mijenjali su mi radna mjesta i slali na terene koje nisam poznavao i koje je nemoguće obići u zadanim rokovima, sve u cilju nizanja pogrešaka kako bi mi dali otkaz. U tri ili četiri navrata slao sam dopis gdje sam ih upozoravao da vrše mobing te sam u više navrata tražio da prestanu s time i da mi omoguće drugo radno. Kako nisu uspjeli naći greške u mom petnaestogodišnjem radu, počelo je seljenje svaki dan na drugo radno mjesto što je za mene imalo posljedicu odlaska na bolovanja. Tada su šefovi slali stalne kontrole, prozivali me psihijatrijskim slučajem, nazivali me neradnikom, oglašavali pred uredom kako imaju 13 dobrih poštara i jednoga lošeg, mene naravno. Gubio sam prijatelje, to je najviše boljelo, nakon neupitnih 15 godina rada dali su mi otkaz zbog hitnog odlaska stomatologu pet minuta prije kraja radnog vremena. Nakon što sam sudski pobio sve njihove navode, čak i lažne iskaze, dobio sam 15. prosinca 2017. godine dopis od HP-a gdje navode, temeljem sudske presude, kako Odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu nije dopuštena i kako mi radni odnos nije prestao – objašnjava nam Željko svoju veliku pobjedu.

Hrvatska pošta: Platit ćemo sve
“Radniku će biti isplaćena prava koja bi primao da nije bilo nedopuštenog otkaza. Provjerom je utvrđeno da nije točno da je Pošta nakon spora uplatila samo doprinose. Isto tako, korištenje godišnjeg pravo je svakog radnika, a koristi se u dogovoru radnika i poslodavca”, odgovorili su iz odnosa s javnošću Hrvatske pošte.
No, Pavleković i dalje osporava tvrdnje Hrvatske pošte.
– Nisu mi platili ništa drugo osim doprinosa, osim ako Pošta smatra isplatu plaće za dio prosinca 2017. godine kao predmet sudskog spora. Dakle, uplatili su mi redovno primanje za dvanaesti mjesec. Povrh toga, Pošta jedino meni nije uplatila božićnicu iako sam već radio u trenutku isplate – srdit je Pavleković i dodaje kako je od 19. prosinca 2017. dobio čak dva nova ugovora o radu na potpis.
– Prvi sam dobio 9. siječnja, a drugi 12. veljače, a nisam potpisao niti jednog. U prvom se ne navodi zašto otkazuju postojeći ugovor, dok drugi nije samo ugovor, nego i Odluka o poslovno uvjetovanom otkazu uz mogućnost sklapanja novog ugovora – ističe Pavleković.
“Radnikova potraživanja nastoje se utvrditi i podmiriti u mirnom postupku što dokazuje da postoji dijalog u cilju rješavanja ovog slučaja”, odgovorili su iz Hrvatske pošte ne navodeći iznose i rokove plaćanja.

Nekoliko dana nakon tog dopisa, vratio se novom/starom poslu u poštu da bi ga odmah potom bez rješenja poslali na godišnji. Međutim, poštonoša Željko krenuo je odlučno u novu bitku i pokazuje nam brižljivo arhiviranu dokumentaciju jer je spor poprimio apsurdne konotacije nakon što je Željko, uvidom u portal e-građanin, uočio kako su mu od strane Hrvatske pošte uplaćeni doprinosi na plaću za razdoblje pet godina i četiri mjeseca koliko je prošlo od izvanrednog otkaza do sudske presude.
– Ako su mi isplatili doprinose i ako Hrvatska pošta navodi kako radni odnos svih ovih godina nikad nije prestao, gdje su moje 64 plaće za razdoblje od 7. rujna 2012. do 19. prosinca 2017. godine? Gdje je božićnica koju su primili svi radnici osim mene, gdje je kraj agoniji? Kontaktirao sam pravnu službu HP-a, ali oni su počeli mucati, govorili mi kako su na godišnjem kako nemaju uvida, kako mene nema u sistemu. Da bi me potom nazvao njihov pravnik Ivan Antić i neformalno poručio kako bih zapravo ja trebao tužiti poštu za isplatu plaće – objašnjava nesretni poštonoša peripretiju u kojoj se našao.
Dodaje kako pošta želi na sud jer, premda znaju da će izgubiti, sudska je praksa povoljnija za njih i misle da će bolji proći u tom slučaju. Željko samo želi što prije riješiti ovaj slučaj. Kako smo izračunali, HP Željku samo za neto plaće s kamatama duguje blizu 300.000 kuna.
– Zašto bih opet gubio novac i par godina na suđenje? Isto je jasno kako taj trošak plaćaju svi porezni obveznici, a najmanje osobe koje su krive za navedeni slučaj. Članak 48. Kolektivnog ugovora radnika HP-a kaže sljedeće: radnik ima pravo na naknadu plaće kao da radi i onda kada ne radi zbog prekida rada do kojega je došlo krivnjom Poslodavca ili zbog drugih okolnosti za koje radnik nije odgovoran– temeljito nam vadi Pavleković svoje bilješke iz kolektivnog udovora.
Spreman je, kaže, na nagodbu, htio je oprostiti i kamate, ali kaže kako je Hrvatska pošta ostala nijema na njegove pokušaje dijaloga. Komentar smo telefonski i putem emaila zatražili od Hrvatske pošte, ali do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti odgovor. (as)

Željko Pavleković (43) – križevački poštar u raljama državnih apsurda

FOTO: ADMIR SINANI