NEZAUSTAVLJIV PAD Šef rodilišta: Obiteljima koje ostaju tu i rađaju djecu trebamo davati odličja

Većina žena koje dolaze na treći ili viši porod često su iz redova nacionalnih manjina, primjećuje dr. Stanišić


Autor: podravski.hr — 09.02.2018. / 15:01 Aktualno

Ilustracija / Ovakvi prizori u siječnju bili su jako rijetki

Ovog siječnja u koprivničkom rodilištu rođeno je čak 20,7 posto manje djece nego u istom razdoblju lani. Riječ je o 46 novorođenčadi u siječnju 2018. godine, dok se u siječnju 2017. godine rodilo 58 djece.
Podatak je to koji ne ide u prilog gradskim pozitivnim trendovima koji su se isticali na početku aktualne školske godine kada je u prvi razred školske godine 2017/2018. upisano 27 djece više nego godinu ranije. No, valja napomenuti i kako u rodilište Opće bolnice u Koprivnici dolaze rodilje iz cijele županije, ali i nekih susjednih gradova i općina poput Ludbrega, pa to nije stvarna slika Koprivnice.
Ovi podaci u skladu su s negativnim trendovima nataliteta u cijeloj Hrvatskoj, a sve manjem broj rođene djece pridonosi i iseljavanje, posebno mladih, generativno sposobnih obitelji. S takvim stajalištem slaže se i dr. Ivica Stanišić, šef ginekologije i rodilišta u koprivničkoj Općoj bolnici.

Dr. Ivica Stanišić, šef odjela ginekologije i rodilišta

– Nema tu puno filozofije, opći trendovi i stanje se preslikava i na koprivničku bolnicu. Demografski propadamo, mlade obitelji odlaze, a oni koji ostaju često nemaju namjeru imati djece. Obiteljima koje ostaju i rađaju djecu uskoro ćemo morati davati odlikovanja jer su takvi sve rjeđi – iskreno će dr. Ivica Stanišić.
Kako kaže, ne može se govoriti o eventualnom smanjenju porođaja zbog žena koje odlaze u druge županije jer i žene iz drugih županija dolaze na porod u Koprivnicu.
– Primjećujem zadnjih godina da je velika većina žena koje dolaze na treći ili viši porod često iz redova nacionalnih manjina, a mladi, obrazovani i poslovno sposobni ljudi bježe van. Kako sam rekao, nema tu puno filozofije. Rješenja na vidiku još nema, a do kad ćemo imati takve negativne trendove, ne mogu prejudicirati – zaključio je dr. Stanišić. (sm)
FOTO: CROPIX