NEZAVISNI ŽESTOKO O PIŠKORNICI ‘Župan Koren najodgovorniji je za zatrpavanje Podravine gomilom smeća’

On je trebao voditi brigu o kvaliteti života svih žitelja županije i njegova je odgovornost najveća - upozorio je Siniša Bosanac


Autor: podravski.hr — 29.11.2017. / 6:14 Aktualno

Dr. Danijela Glavosek Kovačić, nezavisna gradska vijećnica

Odlagalište Piškornica zapunjeno je smećem i pitanje je gdje će građani Koprivnice u idućim mjesecima moći odlagati otpad – ustvrdio je jučer na konferenciji za novinare u Koprivnici Siniša Bosanac iz političke grupacije Nezavisni zajedno. Na konferenciji je govorila i dr. Danijela Glavosek Kovačić, nezavisna koprivnička vijećnica.
Ustvrdio je kako je geodetskim elaboratom iz kolovoza ove godine utvrđeno da je na dan 21. kolovoza na Piškornici ukupno bilo 468.908 kubičnih metara otpada, a odlagalište ima dozvolu za odlaganje 500.000 kubičnih metara na postojeće tri plohe. Bivši direktor Piškornice Mladen Jozinović zatražio je otvaranje i četvrte plohe, ali ta je procedura sada u mirovanju.
– To znači da je 21. kolovoza ove godine na Piškornici bilo mjesta za još 32.000 kubičnih metara smeća. Ako znamo kojim je tempom gospodin Jozinović tamo trpao smeće – samo u rujnu oko 12.000 kubičnih metara – možemo s vrlo velikom vjerojatnošću reći da je Piškornica zapunjena što se tiče dozvoljenog kapaciteta gotovo do maksimuma ili blizu maksimumu. Situacija je alarmantna – izjavio je Bosanac.
Kazao je i kako se to ne bi dogodilo da nije bilo prošle uprave Piškornice i njihovih političkih mentora, a kao najodogovornijeg vidi župana Darka Korena.
– On je trebao voditi brigu o kvaliteti života svih žitelja županije i njegova je odgovornost najveća zato jer se sve to događalo na području županije koju vodi. Da nije bilo takvog upravljanja, na Piškornicu se smeće moglo odlagati 20 godina i još bi bilo mjesta – ustvrdio je Bosanac.
Danijela Glavosek Kovačić rekla je da se Nezacvisni zalažu strogo poštovanje hijerarhije gospodarenja otpadom – odvajanje na kućnom pragu i reciklažu – te od suvlasnika Piškornice traže preispitivanje projekta gradnje megalomanskog centra sa zastarjelom i ekološki neprihvatljivom tehnologijom mehaničko-biološke obrade smeća. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF