NI U DOBRU, NI U ZLU Obitelji se doslovce raspadaju: rekordan broj razvoda na sjeveru

Tijekom prošle godine crkveni brak sklopilo je 335 parova, a građanski njih 228


Autor: podravski.hr — 04.01.2018. / 15:09 Aktualno

Ilustracija / Sve je manje brakova u Koprivnici

Rekordan broj razvoda lani u Koprivničko-križevačkoj županiji. Prema podacima Ureda državne uprave, tijekom 2017. godine razveo se čak 241 par, što je neslavan rekord.
– Napominjemo da točan broj razvoda braka ne možemo znati s obzirom da brakove razvode sudovi. Dakle, prošle godine kroz naše matice vjenčanih ukupno je proveden 241 razvod braka – tumači Nada Humek, matičarka županijskog Ureda državne uprave.
Tijekom prošle godine na području županije crkveni brak sklopilo je 335 parova, a građanski njih 228, što ukupno iznosi 563 sklopljena braka. To je, doduše, najviše od 2009. godine kad se, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, vjenčalo 595 parova.
No, dok se postotak razvoda u odnosu na vjenčanja u Koprivničko-križevačkoj županiji, baš kao i na državnoj razini, dosadašnjih godina kretao oko brojke od 30 posto, prošle godine postotak razvoda u odnosu na vjenčanja iznosio je čak 43 posto. Opća društvena kriza učinila je svoje. Sve je više parova koji se više ne mogu nositi s ‘teretom’ zajedničkog života.

Vjenčaonica u Koprivnici

I podaci nekih od župa u skladu su s ovakvom statistikom sklopljenih brakova. U đurđevačkoj Župi svetog Jurja lani se vjenčalo 17 parova. U odnosu na pretprošlu godinu bilježi se blagi porast, no to je i dalje od zlatnog doba prije desetak godina kad se broj vjenčanih parova kretao oko 30.
– Brak, osim ljubavi, nosi i veliku odgovornost pa pretpostavljam da se mladi teže odlučuju na vjenčanja upravo zbog obveza koje treba ispunjavati za skladan bračni život. Mislim da veliku ulogu igra i financijska stabilnost, a dobro znamo da danas mladi teško pronalaze stalan posao koji bi im zajamčio sigurnu budućnost – kaže vlč. Marko Rac, đurđevački župnik.
U koprivničkoj Župi blaženog Alojzija Stepinca lani se, pak, vjenčalo 13 parova. Ta brojka je na razini prijašnjih godina.
– Kod mladih se pomiče dobna granica kad se odlučuju na sklapanje braka. Većina ih upisuje fakultete pa tek nakon završetka studija počinju ozbiljnije razmišljati o braku i zasnivanju obitelji. Dosta se mladih u potrazi za poslom odlučuje na odlazak u inozemstvo pa se i to odražava na broj sklopljenih brakova – ističe Davor Šumandl, župnik koprivničke Župe blaženog Alojzija Stepinca. (db, sm)
FOTO: ILUSTRACIJA