(Ni)čija zemlja: Izgubila spor protiv našeg bivšeg načelnika i još mora platiti 14.000 kuna troškova

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bivši načelnik općine Sveti Ivan Žabno Vladimir Oguman dobio je spor te ne mora platiti 17.000 kuna sa zateznim kamatama koje je od njega potraživala Mirica B.,  mještanka Treme Grubiševo, mjesta u kojem bivši načelnik živi. Presudom križevačke Stalne službe Općinskog suda mještanka Treme mora mu nadoknaditi 14.000 kuna troškova parničnog postupka.

Bivšeg načelnika Mirica B. tužila je početkom prosinca 2015. godine zbog naknade štete. Navela je kako je ona vlasnica oranice u Dvorišću koju je dobila od majke temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, a istu nekretninu zajedno sa suprugom Đurom drži u posjedu već dugi niz godina, tako da je nekretnina upisana na njegovo ime. U tužbi je tvrdila da je u prosincu 2012. godine Vladimir Oguman dubokom zimskom brazdom izorao cijelu njezinu livadu te joj tako oduzeo vlasništvo i posjed nad tom nekretninom.

Vladimir Oguman

– Tuženi je u vrijeme oranja morao znati da nekretnina koju prisvaja i na ovaj način obrađuje nije njegova, jer je u gruntovnim i katastarskim podacima to jasno vidljivo – navela je u tužbi Mirica B. i navela da Oguman nije nikoga obavijestio da si tu nekretninu prisvaja i da je po mjerniku došlo do pogreške u uvođenju u posjed nekretnina koje je on kupio. Takvim ponašanjem, zaključila je u tužbi, Mirica je pretrpjela štetu od 14.000 kuna na ime izgubljenog trogodišnjeg otkosa livade i sijena.

U odgovoru na tužbu Vladimir Oguman u potpunosti je osporio tužbene navode. Najprije je prigovorio kako zemlja glasi na njezina supruga, stoga Mirica zakonski ne može potraživati nešto što nije njezino. Zatim je prigovorio i na zastaru potraživanja štete, a zatim je konkretno odgovorio sudu o zemlji koja je predmet spora.

Oguman je kazao kako u vrijeme oranja nije znao niti mogao znati da je zemlja koju je po njegovu nalogu izorao zet tuđa, zato što je u to vrijeme njegova  supruga kupila veći broj državnih zemljišta.

– U izorano zemljište kao vlasnica upisana je moja supruga i to od strane ovlaštenog geodeta – istaknuo je Oguman i naglasio kako je ovlašteni geodet “iskolčio” zemlju godinu dana prije oranja livade. Osim toga, Oguman ne poriče da zemlja nije vraćena njoj, nego njezinu suprugu Đuri koji je tvrdio da je posjednik i koji ga je uostalom i tužio zbog smetanja posjeda. Ogumanu je bilo nejasno, što je naveo u odgovoru na tužbu, zašto tužiteljica traži štetu za tri godine navodeći da ima izgubljeni urod, a ako ga i ima, onda je sama kriva za to zato što je zemljište vraćeno njezinu suprugu krajem 2012. godine.

– Za propust zašto nisu zasijali i obrađivali zemlju ne mogu teretiti mene da im platim urod koji nisu imali samo zato što zemlju koja im je vraćena sve ove godine nisu obrađivali – istaknuo je Oguman.

Objasnio je Oguman da na katastarskom planu nije bila upisana granica između dvije zemljišne čestice, a “dok je tužiteljica vidjela da je njezina nekretnina iskolčena, što su iskolčili ovlašteni geodeti, šutjela je o navedenom sve do oranja kada je nakon oranja zajedno sa suprugom kolce kojima je bila iskolčena iščupala i bacila. Sudac Marijan Vrbančić nakon provedenog suđenja odbacio je zahtjev tužiteljice i utvrdio kako nema nikakve osnove za tužbu zato što je bivši načelnik općine Vladimir Oguman, u kratkim pravnim crtama, bio u pravu.

FOTO Podravski list / Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI