Niču divlja odlagališta unatoč tome što postoje svi uvjeti za odvoz otpada

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gradske službe evidentirale su lokacije i količine odbačenog otpada te je utvrđeno da se nastavio problem s divljim odlaganjem otpada na području grada. Tako su divlji deponiji utvrđeni u Poljancu na odlagalištu saniranom 2016. godine i 2018., gdje se opet počeo voziti otpad.

Tamo je sada oko devet metara kubnih raznog otpada. No, u Poljancu je još i  veće divlje odlagalište s čak 40 metara kubnih otpada. Gradske vlasti ovaj deponij kane sanirati u ovoj godini. Odlagalište se nalazi i na cesti Slokovec – Globočec, u Apatiji i u Selniku, što će također sanirati ove godine.

Grad redovito prima obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu. Sustav za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu uspostavljen je putem web-aplikacije City hub, pomoću koje građani u bilo koje vrijeme mogu fotografirati onečišćenu lokaciju i prijaviti je komunalnom redarstvu.

– U prijavi su vidljivi svi potrebni podaci kako bi se što hitnije moglo pristupiti kvalitetnom rješavanju onečišćenog područja. Aplikacija je potpuno besplatna za građane i vrlo je jednostavna za korištenje i upravljanje. City hub baziran je na konceptu Smart cities. Građanima se također omogućuje prijava lokacije onečišćene otpadom i u slobodnoj formi (e-mail, Facebook, telefonom, osobno u gradskoj upravi) – poručili su iz Grada Ludbrega gdje su napomenuli da će se učestalo obavljati kontrola problematičnih lokacija i postavljati znakovi upozorenja o zabrani odbacivanja otpada, sankcionirati utvrđene prekršitelje, a na nekoliko lokacija kod zona klijeti postavit će se zeleni otoci (polupodzemni kontejneri) kako bi vlasnici klijeti koji se nisu uključili u sustav prikupljanja otpada, otpad mogli odložiti u zelene otoke, a ne odbacivati ga u prirodu. Upravo su takvi kontejneri postavljeni na šest lokacija u prošloj godini.

Cijelo područje grada Ludbrega obuhvaćeno je redovitim odvozom otpada s kućnog praga, uz preuzimanje krupnog (glomaznog) otpada na kućnom pragu te mogućnost odlaganja na reciklažnom dvorištu cijele godine.

– Nema nikakve potrebe otpad, posebno krupni otpad, odbacivati u okoliš. Problem odbacivanja otpada u okoliš najizraženiji je u naselju Vinogradi Ludbreški gdje postoje još mnoge nekretnine koje nisu uključene u sustavno zbrinjavanje otpada, a vlasnici nisu s područja grada Ludbrega, te prilikom odlaska u mjesto prebivališta ostavljaju otpad uz cestu – poručili su iz Grada Ludbrega.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI