Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nije bitno tko je što pridonio da se razvijaju Županija i Koprivnica, bitno je vidjeti bagere

Koprivnica je trenutno, a bit će i u sljedećih nekoliko godina, jedno od najvećih gradilišta u zemlji s najvećim nacionalnim, regionalnim, ali i lokalnim projektima. Građevinska mašinerija okupirala je podravsku metropolu, a planovi za još više sadržani su i u nedavno pripremljenoj strategiji razvoja Koprivnice do 2030. godine.  O gradskim aktualnostima, ali i odnosima sa Županijom, Podravkom, ali i državom razgovarali smo s koprivničkim gradonačelnikom Mišelom Jakšićem.

Ovaj intervju objavljen je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

PL: Rastu cijene goriva, energenata i hrane uslijed krize, rata i velikih poremećaja na tržištima. Osjeća li gradska blagajna na koji način ove promjene i hoće li se to odraziti i na poskupljenje vaših usluga? Može li Koprivnica na lokalnoj razini i kako olakšati građanima teške dane?

Jasno je da je Vlada napravila premalo, od predugog čekanja do mjera koje sada ispadaju preslabe i preskromne. Očito je da se država neće odreći iz proračuna gotovo ničega, a blagonaklono gleda i na ponašanje predstavnika krupnog kapitala i njihove narasle apetite. Vidljivo je da HDZ-ova Vlada (i njihovih koalicijskih pomagača) nema hrabrosti za borbu protiv velikih i većinom stranih trgovačkih lanaca, kao i uvoznika koji udruženim snagama s brojnim poskupljenjima zapravo love u mutnom na račun osiromašenja naših građana. Nenormalno je da isti lanac u Austriji ili Italiji za isti proizvod ima i 30 do 40 posto nižu cijenu, odnosno znatno više od razlike u visini PDV-a. Ta razlika je čisti lov u mutnom. Imamo niže plaće od građana u njihovim domicilnim državama, ali zato plaćamo iste proizvode, vrlo često iz njihovih tvornica, po višim cijenama. Nenormalno i nemoralno. Potpuno je jasno da nas čeka velika borba i protiv siromaštva i protiv nepravde koje trpe naši građani i gospodarstvo.

Koprivnički proračun je stabilan i početkom godine izašli smo s prvim paketom socijalnih mjera i podizanjem socijalnih prava, a uskoro kreće i isplata uskrsnica za naše umirovljenike s malim mirovinama. Trenutna stabilnost daje nam snagu da izdržimo ovaj prvi udar koji prolazimo. Osim toga, pozorno pratimo i analiziramo sve okolnosti koje utječu na život naših ljudi, te s dužnim domaćinskim i socijal-demokratskim odnosom pripremamo nove mjere pomoći za one kojima će to biti potrebno. U ovim teškim vremenima u kojima živimo, a plaši me da će biti još i teže, kao Grad i odgovorno vodstvo moramo pokazati da mislimo na svoje građane. Koprivnica ne može i ne smije zaboraviti na sve svoje Koprivničanke i Koprivičance koji su u potrebi. Spremamo i mjere pomoći za izbjeglice u situaciji kad je solidarnost jako, jako potrebna. 

PL: Kad smo već kod poskupljenja, Piškornica sad već drugi put u kratko vrijeme poskupljuje svoje usluge, a to će slijediti i koncesionari. Kako komentirate ovakve odluke Piškornice? Također, još uvijek ništa od novog natječaja za izvođača radova na RCGO?

Koprivnica je drugi najuspješniji grad po odvajanju otpada s jednim od najsnažnijih i najkvalitetnijih komunalnih sustava. Zahvaljujući toj snazi još uvijek nismo u situaciji da dižemo cijene kao što imamo prilike vidjeti da se radi diljem države. No, naravno da pozorno pratimo sve što se događa oko projekta RCGO-a Piškornica. Projekt očito prolazi svoje neke metamorfoze: od sumnjivih igara s javnim novcem, preko kolektivne amnezije uključenih aktera involviranih u projekt pa do aktualnih problema podizanja projekta na noge. Žao mi je što vlasnici Piškornice, četiri sjeverne županije i Općina Koprivnički Ivanec, nemaju više sluha u ovim uvjetima kad bi ga morali imati. Neizmjerno mi je žao i potpuno nejasno zašto Piškornica u ovom trenutku podiže cijene svojih usluga. Čujem ja njihove argumente kojim obrazlažu svoje poskupljenje, ali ih ne prihvaćam. Posebno me nesretnim čini gorljivo branjenje podizanje cijena, a da ih nije čuti o tome što su i kako radili u eri prijašnjeg direktora.

Jednako su tihi i kod davanja odgovora na sva pitanja o samom projektu: Što se događa s projektom? U kojoj je fazi projekt? Zašto se tako neobjašnjivo kasni? Što će se napraviti ako ne prođe projekt? Vidljivo je da postoje konkretni problemi i ako se ovako nastavi, to će definitivno biti velik politički poraz za skupštinu Piškornice, ali i veliki ekološki problem za naš kraj.

PL: Ipak, gradski projekti idu dalje. Vidimo da izvođač radova na trgu kreće u drugu fazu i da bismo uskoro mogli vidjeti konkretnije “pomake”. Jeste li zadovoljni dinamikom i zna li se kad će završiti?

Zadovoljni smo dinamikom radova i na trgovima, i na školi na Podolicama kao i na Aglomeraciji Koprivničkih voda. Još jednom pokazujemo da izvršavamo obećanja. Samo neka tako i dalje drže i vremenski uvjeti i imat ćemo razloga svi zajedno biti zadovoljni. Planirani završetak radova na Zrinskom trgu je tijekom ljeta, a na Trgu bana Jelačića krajem godine. Radovi na Aglomeraciji u Svilarskoj kreću kroz mjesec dana i nakon toga ide priprema za buduću veliku rekonstrukciju cijelog tog bloka.

PL: Lani smo imali problem s viškom prijavljene djece u vrtićima. Zna li se koliko je trenutno prijavljenih za gradske vrtiće i hoće li biti istih problema i sljedeću godinu? U kojoj je fazi projekt novog vrtića u Herešinu?

Točno brojčano stanje znat ćemo u svibnju kad završe svi upisi. Prošla je jesen donijela situaciju koja nije postojala niti u jednoj projekciji, no očito je to bio neki nacionalni trend s obzirom na to da se velika većina gradova u RH našla u još većim problemima nego mi. Dali smo si puno truda da nađemo određeno rješenje u nekim privatnim objektima. Na veliku žalost, neki od potencijalnih partnera su, mogu to reći, gotovo otvoreno ucjenjivali Grad, želeći gurnuti svoje ruke jako duboko u gradsku blagajnu. Razumijem probleme s kojima se susreće dio naših roditelja, ali se u nekim slučajevima problem ne može riješiti preko noći i lomljenjem preko koljena.

Činimo jako puno da već od ove jeseni nemamo tu situaciju, spremljene su investicije u kapacitete u našim postojećim objektima, PŠ Vinica od jeseni postaje u potpunosti vrtićki objekt i primit će nekoliko novih grupa. Za Nacionalni program oporavka (NPO) spremna je prijava i za novi vrtić u Herešinu, kao i za još jedan potpuno novi objekt na Bajeru. Podsjetit ću i da Koprivnica ima jednu od najnižih cijena vrtića u zemlji, radimo sve da čuvamo taj standard i siguran sam da planom za nove investicije ovo pitanje više neće biti tema na takav način. Pokazali smo da se znamo nositi s izazovima i kad se pričalo o školi na Podolicama, i o projektu Pevec, i o Sveučilištu Sjever, i o kompostani, zato sam siguran da ćemo uspjeti i ovaj put. Naši najmlađi to zaslužuju!

PL: Puno je bilo priče oko fonda za nacionalni oporavak, ali i ostalih EU fondova, a tu je i ITU. Mnogo je prijavljenih projekata, no trenutno vlada zatišje. Je li negdje zapelo ili sve ide svojim tijekom?

Naši timovi rade na svim potrebnim dokumentima i projektima i za NPO i za ITU. Imamo gotove liste naših projekata i ulaganja i u vrtiće i škole, kao i cijeli set projekata koji planiramo realizirati kroz ITU. Osim nabrojanih projekata, postoje planovi i za rekonstrukciju tržnice, novu knjižnicu, muzejski trg. Postoji stalna komunikacija s resornim ministarstvima, naravno da bismo svi voljeli da se već radi i gradi, no strpljen-spašen. Vjerujem da će puno toga vidljivoga i opipljivoga biti spremno u ovoj godini.

PL: Jedan od projekata je i učenički dom u koji “ulazite” u partnerstvu sa Županijom. Zapelo je zbog statike, ima li kakve šanse da ove godine krene nešto konkretnije? Drugi problemi „muče“ gradnju studentskog doma.

Studentski dom je zapeo zbog COVID pandemije, privatni partner je, što se papira tiče, odradio traženo i sada očekujemo da se počne spremati za radove. Za učenički dom smo iskazali interes za partnerstvo i naravno da očekujemo pomake na tom projektu. Županija je potpisala razvojni sporazum Sjevera, otvara se NPO, a i uvijek postoji prostor za lobiranje u ministarstvu. Koprivnica i ova županija ne vrijede ništa manje nego neki drugi krajevi gdje je Vlada RH gradila domove, dapače, snaga našeg obrazovnog i gospodarskog sustava govori da smo to odavno i zaslužili. Samo to treba stalno i uporno ponavljati, kako u domaćoj javnosti, tako i na onim adresama gdje se donose odluke. 

PL: Jasno je da se sa Županijom razilazite politički, no u projektima surađujete, kakav je danas odnos Zrinskog trga i Nemčićeve?

Prije svega moram reći da, kad se radi o interesima Grada i Županije, ne bi smjelo biti niti tračka sumnje u razilaženju u zajedničkom interesu, a to je snažniji i brži razvoj i Koprivnice i cijele županije. Od početka svoje političke karijere ponavljam i djelima se trudim to i pokazati: nije bitno tko je što pridonio da se razvija Županija i Koprivnica, bitno je da se čuju bageri i vide dizalice. Samo takvim stavom i pristupom možemo konstruktivno graditi napredak i razvoj našega zavičaja, Podravine i Prigorja, naše Koprivnice.

Neizmjerno mi je žao da je evo i deseti, aktualni saziv Hrvatskog sabora, na pola svoga mandata, a da još uvijek nemamo brzu cestu do Koprivnice. Nije dovoljno ići po mišljenje u Zagreb. Tamo treba ići po novac za naše projekte, jer smo mi Podravci i Prigorci dovoljno mudri da ne moramo za sve ići po mišljenje u Zagreb. Neka gospoda iz Zagreba dođu u Koprivnicu i vide kako se razvija, gradi i odgovorno odnosi prema javnim sredstvima ali i prema budućnosti grada. Što se tiče otvorenih pitanja, mogu reći da je komunikacija danas korektna. Uvjeren sam da ćemo u svim zajedničkim razvojnim projektima biti najveći partneri, kao što ćemo i dalje tražiti još aktivniju ulogu županije i oko ceste i oko Piškornice i oko brojnih drugih projekata za koje se jednostavno trebamo boriti. Ne pristajem na sadašnji odnos u kojemu prevladava teza da je dobra Podravka i naše gospodarstvo, ali nismo dobri kad se treba ulagati i raspoređivati proračunska sredstva. Onda su uvijek bliži neki drugi krajevi, neki tuđi zavičaji.

PL: Gotova je i razvojna strategija Grada Koprivnice do 2030. godine. Što konkretno ona znači, koji su ciljevi, projekti, smjerovi…?

Prvo mi dozvolite da iskoristim ovu priliku da pozovem naše sugrađanke i sugrađane da se uključe u javno savjetovanje koje je u tijeku. Nova strategija razvoja je podloga za nastavak svega onoga dobroga i kvalitetnoga što imamo u našoj Koprivnici, a toga je doista puno, i istodobno platforma za nove razvojne projekte. U prethodnom mandatu pokazali smo da zajedno možemo ostvariti jako puno i teško bi bilo i pobrojiti sve projekte koje smo realizirali od ulaganja u vrtiće i škole, do rekonstrukcije naših prometnica i komunalne infrastrukture.

Između ostalog, strategija sadrži i naš plan uvođenja jednosmjenske nastave nakon izgradnje škole na Podolicama i dogradnje škole Braća Radić. Tu je i širenje naše glazbene škole, planiramo i središte Grada pretvoriti u zonu smirenog prometa, na Cerinama je zamišljen veliki sportsko-turistički kompleks, sa Županijom želimo riješiti obnovu igrališta kod Srednje škole… I još mnogo toga.

U konačnici, svrstali smo se u sam državni vrh po povlačenju europskih sredstava. Na tim temeljima u narednom desetljeću planiramo, nikad veća, ulaganja u naš obrazovni segment. Isto tako, čekaju nas i nove mjere za naše poduzetništvo, pogotovo kad uzmemo u obzir da su naše poduzetničke zone skoro pa popunjene. Pred nama je i period intenzivnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu, gdje Aglomeracijom rješavamo kompletnu komunalnu infrastrukturu, poglavito u našim prigradskim naseljima, ali i promjena vizure našeg središta. Kriza kroz koju, kao svijet, prolazimo, pokazuje nam i da je ispravan naš smjer i plan da budemo energetski neovisni, kao i ekološki održivi, sada se pokazuje koliko je bilo važno ulaganje i u našu energetsku učinkovitost, kao i komunalni segment.

I ono meni osobno najvažnije, želimo i dalje biti grad visokog društvenog standarda za naše građane, od učenika, studenata, radnika, do naših umirovljenika.

PL: Prošla je godina dana od dolaska Martine Dalić na čelo Podravke. Kakva je vaša suradnja i kako ocjenjujete prvih 365 dana?

Suradnja je vrlo konstruktivna. Postoji zajednički jezik oko projekata u kojima je potrebna suradnja Grada i Podravke. Naravno da se korektnost iščitava i kroz društvenu odgovornost koju Podravka iskazuje kroz partnerstvo u brojnim projektima i u sponzorstvima najviše za rukomet i nogomet. Podravka sa sjedištem u Koprivnici, investicijama u Koprivnici i s trendom dizanja plaća je nešto što je naravno želja gradske uprave, ali siguran sam i svih dobronamjernih ljudi. Zato mi je drago da se dižu radničke plaće, da radovi na sedmerokatnici napreduju punom parom te da se pokrenula priča i oko novog logističko-distributivnog centra u Koprivnici. Podravka je naš ponos i perjanica, a ovi projekti i planovi pokazuju da će tako i ostati.

PL: Kao predsjednik Odbora za pravosuđe u Saboru posljednjih mjeseci sigurno imate dosta posla, opet imamo krizu u kabinetu premijera, prijave, optužbe, uhićenja… Vaš SDP je tražio nove izbore, no od toga ništa.

Današnja Hrvatska je nažalost krenula u smjeru daljnje društvene nepravde gdje bogati postaju bogatiji, siromašni siromašniji i bez ikakve zaštite, a korupcija premrežava sve pore odlijepljene političke kaste i foteljaša. Jednostavno se stvara okvir beznađa i bez energije za promjenu, te se svi gospodarski i politički promašaji uz stalni dodatak korupcije pokazuju kao nešto normalno i prihvatljivo. Umjesto da se bavi time kako da pokrene obnovu Banije, ili kako da čim efikasnije zaštiti građane od ovog udara rasta cijena i pada standarda, Plenković se bavi branjenjem teze da je normalno da se uhićuju ministri ili da su pod istragama, uz stalno traženje žetončića koji će mu u tome pomoći, sve za sitne apanaže. To nije dobar okvir za pozitivne promjene i reforme, i da zato nam trebaju novi izbori. Svakako da je u tome sve danas i velika odgovornost na SDP-u koji konačno mora iznjedriti jasne i efikasne politike koje su potrebne našoj zemlji i društvu.

Politike koje će preokrenuti ovaj ekonomski trend i zaštiti one slabije uz jasnu poreznu politiku oporezivanja krupnog kapitala, a ne radnika i malih poduzetnika i obrtnika, promjene u zdravstvenom sustavu koji stalno pleše po rubu kolapsa, jasnu reformu javne, lokalne i regionalne samouprave i smanjenje poreznog pritiska na gospodarstvo. Naravno i reformu pravosuđa koje će konačno vratiti društvenu pravdu, a ne situaciju u kojoj ispada da se pravda može kupiti novcem i koruptivno-kriminalnim vezama.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email
NAKON 45 GODINA BAVLJENJA PČELARSTVOM

Pčelar Božidar Gložinić odlučio je prodati kamion s pčelama: “Više ne mogu prodati med…”

Tužna vijest

Umro Vjekoslav Flamaceta

kreću radovi

Ugradnjom dizalice topline Osnovna škola Đurđevac postat će u potpunosti energetski neovisna!

Nalaze se u pritvoru

Vršnjaci prebili mladića u koprivničkom parku, teško je stradao

Detalji nesreće

U prometnoj na Podravskoj magistrali čak šest ozlijeđenih!

Još danas događanja povodom dana općine kloštar podravski

FOTO Neda Ukraden napunila šator do posljednjeg mjesta!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI