NIJE DOBRO Radnik koji je upao u bazen s kiselinom životno je ugrožen, teško su mu oštećeni organi

Radniku su, na žalost, teško oštećeni unutarnji organi i zasad je doista nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Vidjet ćemo što vrijeme nosi - otkrio nam je jutros izvor iz koprivničke bolnice


Autor: podravski.hr — 26.10.2018. / 9:06 Aktualno

Pogon tvrtke u kojoj je radnik jučer upao u bazen s kiselinom dubok više od 180 cm

Đurđevački radnik (39) koji je jučer oko 8.30 sati upao u bazen sa solnom kiselinom dubok gotovo dva metra životno je ugrožen i stavljen je u induciranu komu kako ne bi trpio nesnosne bolove. Na odjelu intenzivne njege koprivničke Opće bolnice trenutačno mu se bore za život.
– Radniku su, na žalost, teško oštećeni unutarnji organi i zasad je doista nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Vidjet ćemo što vrijeme nosi – otkrio nam je jutros izvor iz koprivničke bolnice.
Prema pričama kolega s posla, nesretni radnik tvrtke Kotlar iz Đurđevca izgubio je ravnotežu i upao u bazen sa solnom kiselinom.
– Naš kolega u jednom je času samo vidio da ga nema, da je nestao. Kad je došao bliže bazenu, vidio je njegovu ispruženu ruku i lice zaronjeno u kiselinu. Strašno… Odmah smo ga izvukli i dali mu mlijeko te pozvali hitnu – priča nam šokirani radnik metalskog poduzeća u kojem se dogodila nesreća.
Solna ili klorovodična kiselina primjenjuje se u proizvodnji mnogih spojeva, ali i u metalurgiji za čišćenje metalnih površina od oksida. U kućanstvima se koristi kao otapalo za kamenac i u slobodnoj prodaji može se kupiti 20-postotna koncentracija. No, koncentriranija kiselina u postotku iznad 30 posto klasificirana je kao korozivno sredstvo i u doticaju s kožom stvara teške opekline. No, opasne su i korozivne pare koje ulaze u dišne organe.
Navodno je kiselina u bazenu bila ispod 20-postotne koncentracije i ne bi predstavljala nerješiv problem za kožu da nije ušla u radnikov probavni i dišni trakt. (rm, db)
FOTO: DARKO IMBRIŠA