(NI)JE PREKO VEZE Posao u Belupu dobili kuma i zet čelnika županijskog HDZ-a Darka Sobote

Ja nikog nisam namjestio u Belupu - opovrgava sumnje šef HDZ-a i dožupan Darko Sobota


Autor: podravski.hr — 21.03.2018. / 19:26 Aktualno

Miroslav Kovačić i Darko Sobota - čelnici HDZ-a u nezgodnoj priči

Draženka Kovačić (48), supruga političkog tajnika županijskog HDZ-a Miroslava Kovačića, nedavno je dobila posao u Belupu. Po zanimanju je “KV trgovac”, što znači da je završila trogodišnju trgovačku školu. Kovačić je, osim toga, u kumskim odnosima sa šefom županijskog HDZ-a Darkom Sobotom, koji je blizak menadžerskom vrhu Podravke i Belupa.
No, još je jedno zapošljavanje uzbudilo kompanijske duhove. Posao u Belupu nedavno je dobio i Ivica Frčak, Sobotin zet koji je dotad radio na jednoj benzinskoj postaji na pitomačkom području. Naravno, političari opovrgavaju da imaju ikakve veze s tim zapošljavanjima.
Posebno je pak zanimljiva činjenica da je supruga utjecajnog županijskog HDZ-ovca Miroslava Kovačića 17 godina bila zaposlena u koprivničkoj mjenjačnici Kuni, a dobila je otkaz 2013. godine, nakon što je iz blagajne mjenjačnice uzela 110.000 kuna te taj novac prokockala. I ne samo to: deset godina prije toga također je uzela novac iz blagajne, što je novinarima Podravskog lista bio potvrdio sam vlasnik Kune Ivan Radman.
– Tada je vrlo brzo vratila novac, a kako se radilo o manjem iznosu, oprostio sam joj tu pogrešku – rekao je Radman našim novinarima.
Nakon krađe 110.000 kuna u studenome 2013. godine, vlasnik mjenjačnice također nije poduzimao pravne korake protiv svoje zaposlenice jer mu je njezin suprug odmah vratio novac.
– Neću je tužiti, ali će dobiti otkaz – poručio je tog dana Radman.
Politički tajnik HDZ-a Miroslav Kovačić opovrgnuo je ikakvu svoju ulogu, kao i ulogu svoga kuma Sobote, u zapošljavanju supruge.
– Belupo ima otvoren natječaj cijelo vrijeme. Supruga je poslala zamolbu, pozvali su je na razgovor, prošla je i dobila posao. Moj kum Darko Sobota i ja s time nemamo nikakve veze. I naše žene i djeca moraju negdje raditi – ustvrdio je on.
Domentuo je kako je supruga zaposlena na referentskom mjestu. Da bi intervenirao u pogledu nalaženja posla za suprugu svoga kuma, opovrgnuo je i dožupan Darko Sobota, predsjednik županijskog HDZ-a.
– Ja nikoga nisam namjestio u Belupu, pa tako ni gospođu Draženku Kovačić. S tim doista nemam nikakve veze – izjavio nam je Darko Sobota prošli tjedan.
Iz Belupa su potvrdili da je Draženka Kovačić zaposlena u Sektoru istraživanja i razvoja 1. veljače na određeno radno vrijeme, na poslovima referenta dokumentacije, za koje, kako kažu, ima odgovarajuću stručnu spremu komercijalistice.
– Budući da Belupo u bazi otvorenih/spontanih ponuda potencijalnih zaposlenika ima životopise kandidata koji su izravno, putem aplikacije na webu ili bilo kojim drugim kanalom komunikacije poslali otvorenu molbu za posao, tako smo životopis kolegice izdvojili kao odgovarajući za radno mjesto referenta dokumentacije. Da je naša procjena bila ispravna, pokazalo se i tijekom selekcijskog postupka, kada je kolegica ocijenjena najboljim kandidatom za navedeno radno mjesto – pojasnili su nam iz Belupa. (hš, ib, rm)
FOTO: NIKOLA WOLF