Nije šala, postoje COVID psi: Oni mogu namirisati tko je zaražen!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pseće njuškice su nevjerojatne. Od bombi preko ilegalnih supstanca sve do karcinoma i ozbiljnih bolesti, psi mogu namirisati sve, a ne samo poslastice skrivene ispod stola i kreveta. Upotreba njihova nevjerojatnog njuha mogla bi uvelike olakšati i borbu s pandemijom koronavirusa.

Novo članak objavljen u časopisu Američkog osteopatskog saveza govori kako brojna istraživanja pokazuju kako bi njuh pasa mogao biti daleko učinkovitiji u otkrivanju koronavirusa od, trenutno korištenog, PCR testa. Psi bi se mogli rasporediti po bolnicama i odmah otkriti tko ima virus, brzo i efikasno uz minimalan trud što bi ubrzalo praćenje broja slučajeva i napredak pandemije.

– Psi svijet ‘vide’ najvećim dijelom kroz njuh, a ne vid. Sposobni su namirisati veliki spektar molekula u ekstremno malim koncentracijama – jedna čestica na kvadrilijun u usporedbi s jednom na milijardu čestica kod ljudi, najviše zbog oblika glave – pojasnio je autor profesor Tommy Dickey.

Trenutni dijagnostički testovi uključuju invazivne nazalne briseve, a u nekim zemljama i analne briseve, koji se potom šalju na PCR testiranje. To vremenski traje, potrebni su laboratoriji za testiranje i učinkoviti logistički sistem koji će procesuirati brojne briseve odjednom, tako da bi učinkovitiji sustav bio dobrodošao.

Psi imaju nevjerojatno istančan miris, toliko da mogu osjetiti i vrlo promjenjive organske sastave kada su prisutni u vrlo malom dijelu i koncentraciji, što ljudi ne mogu. Iako nije točno poznato što to psi namirišu, u stanju su osjetiti karcinome i brojne druge bolesti s visokim postotkom točnosti, vjerojatno jer osjete promjenu u sastavu tjelesnih izlučevina ili krvi bolesnika.

U prvom istraživanju sudjelovalo je osam pasa koji su prvotno bili trenirani da namirišu karcinom i eksplozive. Korišteno je 198 uzoraka pazuha hospitaliziranih pacijenata koje su istraživači pomiješali s kontrolnim uzorcima. Impresivno, psi su bili uspješni u 83-100 posto slučajeva, a neki su čak identificirali i neke uzorke za koje su istraživači mislili da su negativni, a kasnije se ispostavilo da boluju od karcinoma te su primljeni u bolnicu.

Ostala istraživanja koriste razne metodologije, no uspješnost jednog je 94 posto, a drugog više od 95,5 posto, a posljednje istraživanje još traje.

Ova istraživanja daju obećavajuće rezultate u dijagnosticiranju koronavirusa te bi uz daljnja, veća istraživanja psi uskoro mogli postati dio medicinskog tima, posebice u velikim, užurbanim gradovima i regijama. (lr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Članovi Udruge slijepih igrali govorni pikado

Program Priprema, pozor, SAD! Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije nastavljen je Mjesecom društvenih igara. Članovi su u manjim skupinama iskušali svoje vještine u govornom pikadu te

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI