Nije sve u nogometu: “Djeci na našim treninzima nikad nije dosadno!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivan ‘Lima’ Lončarić poznato je koprivničko hrvačko ime. Bio je jedan od najdarovitijih hrvača u ranijoj mladosti, što je i potvrdio kroz niz uspješnih nastupa i osvojenih trofeja. Ozljeda ga je udaljila iz natjecateljskog hrvanja na gotovo dvije godine, no vratio se lani. Osvojio je brončanu medalju na državnom prvenstvu, a nedavno je nagrađen i priznanjem za najuspješnijeg sportaša Koprivnice u 2019. godini.

– Stanka je bila poduža. Nakon Zagreb Opena 2017. godine i borbe s hrvačem iz Japana osjetio sam da je koljeno malo stradalo. Posljedice godina teških treninga došle su na naplatu, dobio sam dijagnozu koja nije bila obećavajuća. Morao sam se potpuno primiriti, mogao sam obavljati samo rekreativne treninge dvaput tjedno. Polako sam pojačavao treninge da vidim kako će koljeno reagirati, ušao sam u trenažni proces koji nije previše ozbiljan, ali bilo je dovoljno za medalju – rekao je Ivan Lončarić.

Uskoro će navršiti 31 godinu. Iskustvo je tu, Ivan kaže kako je bitno pametno birati sadržaje.

Ivan Lončarić u nastupu

– Više ne trebam ni puno trenirati da bih dosegnuo željenu formu, stoga treninge treba prilagoditi onome što tijelo može izdržati. Pritom treba biti pažljiv i racionalan.

Moglo bi se reći da je broncu u kategoriji do 67 kg osvojio na rutinu.

– Prošle godine imao sam samo dva nastupa, i na državnom prvenstvu, u kategoriji u koju inače ne pripadam. Međutim, zaželio sam se hrvanja, htio sam vidjeti u kakvom sam stanju. Kako mi je nedostajalo natjecanja, prvi test bio je mogu li izdržati borbe, a da poslije ne šepam dva-tri dana…

Zanimljivo je da je sad dobio nagradu za najboljeg sportaša Koprivnice, a ona je izostala 2016. godine kad je bio prvak i sudjelovao na kvalifikacijama za Olimpijske igre.

– Možda sam tada više zaslužio nagradu, ali okolnosti su bile takve. U konačnici se dugoročni rad uvijek mora na neki način isplatiti.

Po treći put je najbolji sportaš rodnog grada.

– Od 2005. godine stalno sam na dodjelama. Novo priznanje u svakom slučaju godi, znači da i dalje radim dobro i drago mi je zbog toga. Jedino nam malo nedostaje jača konkurencija u muškom seniorskom sportu u Koprivnici, kao da su ljudi malo posustali, ili se ne odlučuju za aktivno bavljenje sportom…

Lončarić je ujedno i trener u Hrvačkom klubu Podravka, u kojem su se maksimalno posvetili radu s djecom i mladima.

– Od davnih dana, kad su rad kluba ponovno pokrenuli Saša Šprem, Vedran Blažeković i ostali, radi se kvalitetno i postupno. Dugoročnim planiranjem dolazi se i do rezultata, a najvažniji je kontinuitet. Zasad radimo u pet grupa, a u mlađoj dobnoj skupini je dosta popratnih sadržaja, hrvanje nije zastupljeno u prevelikoj mjeri. Ima hrvačkih igrica, dosta gimnastičkih elemenata… Djeci na našim treninzima nikad nije dosadno ni monotono, cijelo vrijeme su u pokretu.

Ove godine klub je radio i selekcije u školama u nastojanju da privuče što više djece i napravi što veću ‘bazu’. Zahvaljujući Podravki, hrvanje je postalo popularno i kod djevojčica, a ne samo dječaka.

– Prije dvije godine krenuli smo s radom sa skupinom cura, sad opet treniraju zajedno cure i dečki. Malo nas ograničava prostor, nemamo dovoljno termina da bismo pokrili sve što bismo htjeli. Činjenica je da većina percipira hrvanje kao grub, muški sport. Ipak, u početnim stadijima on je pristupačan svima, svi se njime mogu baviti.

Ivan je zaposlen u informatičkoj tvrtki Inducta++ u Koprivnici, a krajem prosinca završio je i Kineziološki fakultet, smjer hrvanje. Kad nije na poslu ili kod kuće, možete ga pronaći – u dvorani.

– Uključen sam u rad napredne grupe, s djecom od petog do osmog razreda obavljam osnovnu hrvačku obuku te ih usmjeravam prema natjecanjima. Tri puta tjedno radim s klincima, imam i vlastite treninge, a krenula su i natjecanja. Nije mi dosadno – smije se Ivan.

A kakvi su mu daljnji planovi u natjecateljskoj karijeri? – Pojačat ću treninge, trebao bih nastupiti na državnom prvenstvu u svojoj kategoriji, ciljam kategoriju od 63 kg. O tome što će biti kasnije razmišljat ću dok vidim kako ću tamo proći.

I dok je Ivan proglašen najboljim u seniorskoj kategoriji, i njegovi klupski kolege također su pobrali niz nagrada na nedavnoj svečanosti u Domu mladih. Lana Nogić i Filip Verčević proglašeni su najuspješnijim perspektivnim sportašima, dok su nominirani u tim kategorijama bili Antonia Štefotić i Josip Benko.

Susret s “idolom” prije sedam godina

– Imamo dobru generaciju, nadam se da ćemo se ubuduće na dodjelama viđati u još većem broju – poručio je Lončarić.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI