Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nijedno sveučilište nema toliko ženskih doktorandica kao Sjever

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, koprivničko Sveučilište Sjever uvjerljivo je vodeće u Hrvatskoj po udjelu žena koje su upisale i završavaju doktorske studije. Prema DZS-ovim podacima za 2020. godinu, gotovo 90 posto upisanih doktoranada na Sjeveru su žene (49 od 56), što je daleko najveći udio u zemlji u njihovu korist.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Jedna od njih je i Ivona Čulo, poznata hrvatska menadžerica, dugogodišnja medijska djelatnica i predavačica na Sveučilištu Sjever. Ona je pak doktorirala krajem prošle godine, a kako i zašto se baš Sjever ističe u korist žena, kaže:

– Što se pak tiče doktorskih studija, a posebice koprivničkog sveučilišnog doktorskog studija Mediji i komunikacija, vjerojatno je udio žena veći zbog toga što je i u novinarstvu statistički veći broj žena, a i na studiju, kako kod nas, tako i na srodnim fakultetima, ima više studentica nego studenata – pojašnjava te je, kaže, izrazito veseli, no i rastužuje što su još uvijek na čelnim pozicijama medijskih kuća, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, većinom muškarci.

Dr. Čulo nakon obrane s rektorom dr. sc. Milkovićem, prorektorom dr. Tomišom te kolegama i članovima povjerenstva dr. Nadom Zgrabljić Rotar i dr. Božom Skokom

Dodaje kako na Sjeveru pak jest velik broj studentica i doktorandica, ali su žene i na čelnim, pročelničkim mjestima.

Sveučilište Sjever preraslo je okvire lokalnog sveučilišta te se svojim prosperitetom i načinom rada nametnulo kao jedno od najdinamičnijih i najpropulzivnijih sveučilišta ne samo u Hrvatskoj, već – usudila bih se reći – i u regiji. Kao studentica boravila sam nekoliko puta na poznatim engleskim sveučilištima Oxford i Cambridge i uvijek me fascinirao prijateljski odnos tamošnjih profesora prema studentima, što nije bio slučaj na fakultetima na kojima sam ja tada studirala u Zagrebu – priča nam dr. Čulo.

Čini joj se kako je na Sjeveru uspješno uspostavljen baš takav odnos u kojem student/doktorand i profesor nisu dva pola suprotstavljena jedno drugom, nego kolege koji zajedno rade na produbljivanju znanja i novim spoznajama.

Mnogi od nas traže alibije i kažu kako nemaju dovoljno vremena, no za Čulo je edukacija izrazito važna i čovjek se treba educirati cijeli život, posebice u suvremenom društvu gdje se sve mijenja tolikom brzinom da više nije samo potreba nego i nužnost raditi na sebi i znanju kako biste bili konkurentni.

– Meni edukacija nikada nije bila odvojena od profesionalne karijere. Kroz cijelu karijeru bavim se mnogim stvarima paralelno – ističe dr. Čulo koja je, kaže, studirala paralelno dva fakulteta te radila nekoliko poslova u isto vrijeme.

Ističe kako joj je znanstvena karijera izuzetno važna, no nije prestala raditi ni u realnom sektoru pa je danas, nakon dugogodišnje korporativne karijere, vlasnica dvije kompanije – Black Carpet Consulting koja se bavi savjetovanjem na području osobnih odnosa s javnošću i proizvodnjom sadržaja te MixerMedije, u sklopu koje su prisutni putem dva lifestyle web-portala – Mixer.hr i Popmix.hr.

Ivona Čulo

– Mislim da je upravo Sveučilište Sjever dobar primjer sinergije znanosti i realnog sektora jer naši studenti, osim što imaju prilike učiti i od profesora s bogatom profesionalnom karijerom, imaju jako puno praktičnog rada tijekom studija te mogućnost slušanja gostujućih predavača, poput primjerice Mate Rimca, Roberta Knjaza, Krešimira Macana, Borisa Vujčića, brojnih veleposlanika i mnogih drugih. Osim toga, baš zbog tog jakog networkinga i povezanosti s privredom, rijetko koji student nakon diplomskog studija već nije zaposlen – ističe Ivona Čulo.

Dr. Čulo priča kako, kad je 2012. godine prvi put došla u Koprivnicu,nije slutila kakav se potencijal krije u tadašnjem Medijskom sveučilištu. Sveučilište Sjever, smatra ona, nije samo lider u pokretanju novih programa, nego se u proteklih nekoliko godina pozicionirao na akademskoj karti Hrvatske kao sveučilište koje stalno raste, prati svjetske trendove i zanimanja budućnosti.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI