Nikad manje žena na čelnim funkcijama: “Muškarci nas još uvijek doživljavaju kao prijetnju!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nemamo županicu, nemamo gradonačelnice, tek dvije su načelnice u 22 općine u županiji i to Božica Trnski (Hlebine) i Štefica Sirutka (Đelekovec)… Gotovo sve veće kompanije u našem okruženju vode muškarci, a rijetki su primjeri poput koprivničkog Komunalca (Nataša Tetec) u kojima glavnu riječ vodi jedna žena.

Nešto je bolja situacija sa zamjenicama, u Koprivnici gradonačelnika Jakšića mijenjaju Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, dok je Đurđevac imao zamjenicu Kristinu Benko Markovica, a sad nema. Firme poput uspješnog Hartmana i Carlsberga imale su jedno vrijeme žene na vodećim mjestima, no sad su „palicu“ ponovno preuzeli muškarci.

Nataša Tetec

Verica Rupčić, dugogodišnja je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u našoj županiji. Poznata političarka i predsjednica HDZ-ove Zajednice žena Katarina Zrinski, smatra da se situacija sa zastupljenosti žena na visokim funkcijama u politici i gospodarstvu nije nimalo promijenila nabolje.

– Još uvijek se ženama „gura“ ona teza da se ne uključuju u politiku ili ne žele na čelne funkcije u firmama jer kao više biraju obiteljske „dužnosti“ poput kuhanja, pranja, rađanja djece ili slično… To jednostavno nije točno – smatra Rupčić koja je svjesna da i dalje živimo u muškom svijetu, te da ima istine i u onoj da se dosta muškaraca još uvijek boji uspješnih i ambicioznih žena.

Verica Rupčić

– Nemamo gradonačelnicu, županicu, tek dvije su načelnice u 22 županijske općine – domeće ona i dodaje da su žene više puta pokazale da su sposobne, čak i sposobnije od muškaraca, no dok god ih se bude doživljavalo kao prijetnju, situacija se, misli, neće promijeniti.

Možda nismo svjesni, ali trenutno je zdravlje Podravaca i Prigoraca u rukama jedne žene, glavne županijske epidemiologinje dr. Draženke Vadle koja, našalit ćemo se na vlastiti račun, „muški“ odrađuje svoj posao.

– Mislim da je to što ona radi takav posao da nisam sigurna da bi ga mnogi muškarci mogli odraditi – ističe Verica Rupčić i potvrđuje tezu da kad se ženama da prilika, da je one često zasluže i opravdaju.

Sve dok žene same sebe oslovljavaju u muškom rodu, navodi Rupčić, i kad zaborave zastupati žene dok su na vodećim pozicijama ili na političkim funkcijama, ne možemo očekivati bolju situaciju. 

Dr. Draženka Vadla

No, situacija nije ništa bolja ni u susjednim županijama, pa ni Hrvatskoj. Recimo samo da na području Varaždinske županije imamo šest gradova i u samo jednom je gradonačelnica Dragica Ratković (Varaždinske Toplice). U većim kompanijama poput Vindije, Koke, Ducala, Boxmarka, Calzedonije ili Varteksa nema žena na čelnim mjestima, a rijetko se mogu naći i u upravnim odborima, nešto više u nadzornima.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI