NIKOG NIJE BRIGA Liječnici masovno odlaze iz bolnice, a plana kako privući nove i dalje – nema

Prvi je korak napravljen, a to je anketiranje liječnika i izrada baze podataka o potrebama sufinanciranja smještaja i drugim olakšicama - napominju u županiji


Autor: podravski.hr — 28.09.2018. / 9:28 Aktualno

Ilustracija / Zbog manjka anesteziologa sve je manje operativnih zahvata u Općoj bolnici u Koprivnici

Odlazak liječnika iz koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek problem je koji traje godinama, a da su to konačno uvidjeli i u upravi bolnice, kao i u Županiji, potvrđeno je i ovih dana iz obje navedene ustanove.
Kako nam je kazao ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić, bolnica u svojem vlasništvu ima tri stana u Koprivnici koje ponudi liječnicima koji tek dođu u Koprivnicu.
– Stanovi su manji s do dvije sobe, a trenutno u njima traje obnova, znači manji popravci, bojenje i slično. Svakom liječniku koji nema riješeno stambeno pitanje ponudimo te stanove uz minimalnu naknadu za korištenje, a oni mogu birati hoće li u njim ostati trajno, odnosno npr. do kraja specijalizacije, ili dok ne nađu drugi stan – kazao je ravnatelj Devčić.
Kako kaže, bolnica na taj način izlazi u susret novozaposlenim liječnicima, a u financijskom planu za sljedeću godinu nisu planirana sredstva u smislu konkretnog sufinanciranja troškova života za liječnike.
Za razliku od bolnice, Koprivničko-križevačka županija tek je odlučila poduzeti konkretne korake kojima će se spriječiti odljev liječnika te želi u okviru svojih mogućnosti što je više moguće usporiti takve negativne procese.
– U ožujku ove godine župan je održao sastanak s predstavnicima Hrvatske liječničke komore na kojem se razgovaralo o aktivnostima koje je potrebno poduzeti kako bi se utjecalo na ostanak liječnika u Županiji. S ciljem direktne i učinkovite komunikacije, sastanku su prisustvovali i gradonačelnici Koprivnice i Križevaca, ravnatelji bolnice i drugih zdravstvenih ustanova – poručili su iz Županije.
Prvi je korak napravljen, a to je anketiranje liječnika i izrada baze podataka o potrebama sufinanciranja smještaja i drugim olakšicama.
– Od aktivnosti, razgovaralo se o subvencioniranju kamata na kredite za kupnju stanova za liječnike, s obzirom na to da je županijska uprava sličan model primjenjivala u gospodarstvu – kažu u Županiji. (sm)