Nikola Požgaj: Hrvatske šume jedini su kriva što moramo otpuštati radnike!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Požgaj Grupi iz Velikog Bukovca nedaleko od Ludbrega, jednom od najvećih subjekata i izvoznika hrvatske drvne industrije, sa šest tvornica na četiri lokacije u Hrvatskoj i oko 550 zaposlenika, predstoji sveobuhvatno restrukturiranje. U prijevodu, potpuni zaokret u proizvodnji što pak, prema riječima Nikole Požgaja, predsjednika uprave, znači gubitak najmanje 200 radnih mjesta. Od toga polovica će biti u pogonima u Velikom Bukovcu, što će biti ogroman udarac lokalnoj zajednici jer će mnoge obitelji iz Podravine nastalom situacijom izgubiti prihode. Također, spremaju se otkazi i u ostalim pogonima, i to Donji Miholjac (88), Belovar (25) i Otočac (15).

Ova tema objavljena je u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kako je do toga došlo, komplicirana je priča, no krenimo redom. Iz Požgaj grupe obavijestili su da Hrvatske šume nisu sklopile Godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca za 2021. godinu s članicama Požgaj Grupe uz obrazloženje „kako ne posjeduju potrebnu tehnologiju proizvodnje“.

Nikola Požgaj

Nakon uloženih prigovora, govore nam iz kompanije i provedenog višetjednog nadzora, Požgaj Grupa nije primila odluku o dodjeli Godišnjih ugovora i tako je ostala bez čak 54.400 m3 trupaca na koje je minimalno računala na temelju prošlogodišnjeg poslovanja.

– U neočekivanoj situaciji Požgaj Grupa uspjela je u vrlo kratkom roku napraviti potpuni zaokret u modelu nabave te se okrenuti nabavci drvne sirovine na slobodnom tržištu Hrvatske i zemalja regije, ali u obliku građe, elemenata i lamela. Kako na tržištu u slobodnoj prodaji trenutno nema dovoljno trupaca, jer Hrvatske šume drže monopol u tom segmentu, uslijedit će restrukturiranje kojim je u prvoj fazi, do 30. travnja, predviđeno gašenje pilana i višak od 200 zaposlenika, dok je u drugoj fazi do 30. lipnja predviđeno zatvaranje tvornica namještaja i drvenih kuća, uz dodatni višak radnika vezanih za te tvornice – naveo je Nikola Požgaj, predsjednik uprave Požgaj parketa. Ovim potezom Hrvatskih šuma, poručuju iz kompanije, postaje upitna i mogućnost da se Požgaj Grupa uključi u obnovu Banije, za koju je konkurirala kao jedini hrvatski proizvođač kuća od lameliranih drvenih greda. Još početkom siječnja pokrenuli su donacijsku akciju „5 kuća za 5 obitelji“ o kojoj smo nedavno pisali u Podravskom listu.

Tvrtka će ipak opstati

Direktor Požgaj Grupe ipak i u ovoj situaciji vidi priliku za svoje tvrtke, koje se uz drastično smanjenje broja zaposlenih ipak neće ugasiti.

– U Hrvatskoj će u narednih nekoliko godina neminovno doći do liberalizacije tržišta drvne sirovine pod pritiscima iz EU, a tada ćemo mi biti među prvima koji su spremni za tu prilagodbu. Već dvije godine upozoravam sve nadležne institucije na činjenicu da se hrvatska drvna industrija pretvara u sve većeg izvoznika sirovina, što je suprotno Strategiji razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja RH, koju je 2017.  donijela Vlada RH upravo kako bi potaknula izvoz finalnih proizvoda. Glavni uzrok tome su Hrvatske šume odnosno način na koji oni provode javne pozive za prodaju trupaca. Hrvatske šume ne poštuju kriterije novog modela opskrbe sirovinom iz 2017. i kriterije koje su dogovorile s drvnom industrijom, već kvote za trupce raspodjeljuju na netransparentan način, po principu odluka Uprave, iako je dokument po kojem trebaju poštivati kriterije obvezujući – nezadovoljno objašnjava Nikola Požgaj.

Tako već tri godine, nastavio je čelnik čovjek bukovečke kompanije, zakidaju proizvođače finaliste, a to se u konačnici vidi i po situaciji u drvnoj industriji.  Statistika ukazuje na jasnu vremensku korelaciju između stupanja na dužnost aktualne uprave Hrvatskih šuma i ubrzanog pada izvoza namještaja tijekom protekle tri godine. Dok se izvoz u EU i treće zemlje u 2020. godini nalazi na očekivanoj razini od oko 1,2 milijarde dolara, što je blagi pad u odnosu na prethodne godine, njegova struktura je, objašnjava Požgaj, dijametralno suprotna od onoga što je država očekivala i planirala u sklopu Strategije razvoja.

– Umjesto ubrzanog rasta izvoza namještaja, on je prošle godine bio manji od izvoza rezane građe za čak 93 milijuna dolara, a u trenutku stupanja na dužnost aktualne uprave Hrvatskih šuma brojke su bile suprotne, tj. imali smo veći izvoz namještaja u odnosu na rezanu građu – objasnio je Nikola Požgaj.

Od primarne prerade i izvoza rezane građe država ima najmanje koristi jer stvara malu dodanu vrijednost, malo radnih mjesta, a u državni proračun uplaćuju 45 posto manje sredstava od finalista po metru kubnom utrošenog trupca.

–  Primjerice, mi kao Grupa iz jednog kubika hrastova trupca uprihodimo 1200 eura, dok je prosjek branše 350 eura, zato što taj trupac dominantno završava u izvozu u nekom obliku sirovine, a kod nas se radi isključivo o finalnom proizvodu. Upravo zbog ovakvog selektivnog odnosa Hrvatskih šuma i kršenja obvezujućih kriterija, nama je dodijeljena 38 posto manja kvota sirovine u mandatu ove uprave Hrvatskih šuma, čime nam je izbijen prihod na razini 200 milijuna kuna, te smo pretrpjeli višemilijunsku štetu u izgubljenoj dobiti za nadoknadu koje smo tužili Hrvatske šume. Upravo te tužbe sada su postale prevelik teret trenutnoj upravi Šuma koja nam je u kontri uzvratila s nezakonitim oduzimanjem prava na potpis Godišnjih ugovora, čineći tako nemjerljivu štetu svima u lancu, a najviše zaposlenicima kojima je ugrožena egzistencija gubitkom radnog mjesta. I da odbacimo sumnje nekih da je do ove situacije dovelo naše dugovanje spram Hrvatskih šuma. Tijekom čitave prošle godine prema Hrvatskim šumama nismo imali ni kune dospjelog duga, a s podmirivanjem duga prestali smo tek prije mjesec-dva kada smo uvidjeli da nam ne žele dati sirovinu za dalje – rekao je Nikola Požgaj.

Hrvatske šume: Buni se samo Požgaj

Iz Hrvatskih šuma su nam odgovorili da se raspodjela trupaca primarno provodi putem godišnjih javnih poziva za prodaju pojedinih vrsta drvnih sortimenata. Ključne odrednice takve prodaje za svaku su godinu regulirane Odlukom uprave Hrvatskih šuma, a kažu u toj državnoj firmi, sve u skladu s Pismom razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca između Hrvatskih šuma d.o.o. i Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori od 15. prosinca 2017. i da je sav proces javan, svima dostupan i vidljiv te sukladan Strategiji. Dakle, partnerski odnos Hrvatskih šuma, objašnjavaju u tom državom poduzeću, s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri HGK, bio je ključan za uspostavljanje i definiranje jasnih uvjeta za prodaju drvne sirovine. Tamo su nam pak odgovorili da materijala zbog odgovorne i održive sječe drva nema dovoljno za sve, ali i da svatko tko želi dobiti trupac od Hrvatskih šuma ne može imati dug prema njima. No, također nam je potvrđeno da su počeli pregovori oko promjene strategije dodjele drvne mase otkupljivačima.

– U Pismu razumijevanja su definirani osnovni ciljevi industrije prerade drva, i to u smislu ravnomjernijeg rasporeda sirovine te u smislu ograničenja maksimalne količine po pojedinoj pravnoj osobi, kako se ne bi dogodilo da se tržište svede na nekolicinu velikih poduzetnika, već da se daje prilika i malim proizvođačima i tradicionalnim obrtima. Hrvatske šume d.o.o. ni pod kojim uvjetima nisu ovlaštene prodavati sirovinu sukladno zahtjevima pojedinih kupaca izvan utvrđenog modela i tamo propisanih uvjeta, a posebice nisu ovlaštene „krojiti“ model prodaje trupaca u pregovorima samo s jednim prerađivačem drvne sirovine, što ne treba posebno objašnjavati. Dakle, ako bilo koji kupac raspolaže idejama o modelu promjene postojećeg okvira raspodjele sirovine i unaprjeđenju, primarna adresa na koju treba uputiti takav prijedlog jest Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri HGK i njegova nadležna tijela -odgovorili su, između ostalog, iz Hrvatskih šuma gdje su dodali da ne mogu usvajati niti razmatrati zahtjev pojedinih, ali da niti jednom kupcu (u razredima dovršenosti V-VIII-tzv. „finalisti) nije smanjen ugovor niti za metar kubni ako je taj kupac izlaznim računima opravdao ugovorenu količinu.

– Ako pak Hrvatskim šumama d.o.o. g. Požgaj zamjera što se u njihovu slučaju nije postupalo izvan tako javno utvrđenih kriterija, pružanjem pogodnosti koje bi se nastojale opravdati uspješnošću njegova poslovanja, moramo jasno ukazati kako takvo postupanje ni pod kojim uvjetima nije dopušteno, i to sve zbog prethodno opisanih odredbi Zakona o šumama, te važećih dogovora s predstavnicima drvno-prerađivačke industrije u Republici Hrvatskoj, kao i Strategije razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja. Svako suprotno postupanje također bi bilo nedopušteno i sa stajališta Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, s obzirom na diskriminatorno postupanje kojim bi tada bili izloženi ostali kupci. I naposljetku, Hrvatske šume su za 2021. godinu putem ugovora prodale 2.207.000 m3 trupaca za 408 ugovornih kupaca trupaca te 1.159.897 m3 prostornog drva za 213 ugovornih kupaca prostornog drva, što pokazuje da je modelom zadovoljna golema većina kupaca, a doista bi bilo zanimljivo provjeriti koji je problem i zašto već nekoliko godina jedino g. Požgaj to nije – odgovaraju iz Hrvatskih šuma.

Igor Benaković

Nezadovoljni i u Đurđevcu

No, unatoč tome odgovoru, i u drugom velikom proizvođaču parketa iz Podravine i  „nacionalnom igraču“ u ovom poslu nisu zadovoljni trenutačnom situacijom.

– Nažalost, putem raspodjele trupaca u sustavu kvota Hrvatskih šuma (HŠ) i dalje nam je raspodijeljeno manje od četiri posto ukupno potrebne sirovine koju Bauwerk Boen Đurđevac pravda vrhunskim finalnim proizvodima, a koje u potpunosti izvozimo – rekao je Igor Benaković, direktor Bauwerk Boena iz Đurđevca i dodao:

– Unatoč tom apsurdu, svojim kontinuiranim rastom efikasnosti postali smo perjanica drvoprerađivačke industrije u Hrvatskoj, na što ukazuju i objektivni pokazatelji te službena izvješća. Drugim riječima, naš status je nepromijenjen unatoč kontinuiranim izvrsnim rezultatima rada i povećanju zaposlenosti, npr. u Covid godini 2020. dodatno smo povećali broj zaposlenih za otprilike 10 posto.

Cijena sirovine, koju kupuju na otvorenom tržištu, daleko je veća od sirovine u sustavu kvota Hrvatskih šuma.

– Stoga bi naši rezultati bili još bolji, kao i doprinos hrvatskom gospodarskom i socijalnom okruženju, ako bi se pravedno riješilo pitanje dodjele sirovina Hrvatskih šuma putem kvota na temelju ostvarenih rezultata. Ministar financija ističe kako bi trebalo usmjeriti maksimalne napore na izvoz, međutim, navedeno treba potkrijepiti i podrškom svih mjerodavnih institucija. U međuvremenu, Bauwerk Boen Đurđvac od početka poslovanja, odnosno već četvrtu godinu zaredom, pokazuje u praksi i kako to ostvariti na najbolji način – zaključio je igor Benaković.

Dug postoji, ali  je nastao zbog nemogućnosti dogovora

Što se tiče samog duga jedne od ugovornih tvrtki, kupca Požgaj, tvrtka Massive Panels je na dan 1. siječnja 2020. godine imala dospjeli dug prema Hrvatskim šumama u iznosu od 6,6 milijuna i ta je tvrtka ujedno bila ugovorni kupac s najvećim dospjelim dugom prema Hrvatskim šumama na taj dan. Što se tiče postojećeg dospjelog duga koji trenutno iznosi oko 10,4 milijuna, otprilike 60 posto nastalo je sredinom studenoga 2020. godine, a u Požgaj Grupi pak govore da je dug nastao zbog nemogućnosti dogovora te da su plaćanja obustavljena kad je bilo jasno, da neće doći do potpisivanj novog ugovor o isporuci trupaca 

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI