Nino (38) susjedu Stjepanu (75) granom razbio lubanju i skoro ga ubio. Razlog svađe je nevjerojatan

Napadač je zbog tog napada osuđen na šest mjeseci bezvujetnog i godinu i pol uvjetnog zatvora


Autor: podravski.hr — 11.09.2018. / 13:20 Crna kronika

Ilustracija / Hitna je mogla samo proglasiti smrt

Koprivničanac Nino F. (38), koji je početkom svibnja prošle godine na oranici granom susjedu Stjepanu M. (75) slomio lubanju, nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu jučer je proglašen krivim. Osuđen je na dvije godine zatvora, no sudac Igor Pavlic primijenio je djelomičnu uvjetnu osudu tako da će Nino šest mjeseci provesti bezuvjetno u zatvoru, dok će ostatak kazne biti na slobodi. U roku od tri godine ne smije počiniti novo kazneno djelo.
Kobni napad rezultat je višegodišnjih loših susjedskih odnosa, a izravan povod bilo je to što je Nino tog dana na oranici u Močilskom odvojku u Koprivnici svoju granu srušio na Stjepanovu zemlju. Tako je sve počelo.
Nino se, kako navodi presuda, kratko i žestoko posvađao sa Stjepanom na oranici. Suđenje je otkrilo kako napad ipak nije bio jednostran kako su to optužnicom tvrdili varaždinski tužitelji. Stjepan je najprije zamahnuo na Ninu granom koju je ovaj srušio. Nino se obranio lijevom rukom i zatim uzeo tu granu i kad se Stjepan sagnuo tražeći novu granu u želji nastavka sukoba, udario ga snažno po glavi.
Stjepan je zaradio prijelom zatiljne kosti lubanje s krvarenjem ispod moždanih ovojnica i nagnječenjem mozga. Nesretnik i danas osjeća posljedice krvavog napada zbog kojeg se dugotrajno liječio, a neko je vrijeme bio na Odjelu intenzivne njege koprivničke Opće bolnice.
U policiji su nakon obavljenog kriminalističkog istraživanja i konzultacije s Općinskim državnim odvjetništvom odustali od pokušaja ubojstva kao teže kvalifikacije kaznenog djela, već su kazneno-pravnu odgovornost napadača sveli na nanošenje teških tjelesnih ozljeda. No, kasnije su predmet preuzeli varaždinski tužitelji, promijenili odluku koprivničkih kolega te ozljeđivanje ipak okarakterizirali kao pokušaj ubojstva.
Stjepan je najprije bio u umjetno izazvanoj komi iz koje su ga liječnici nakon tjedan dana uspješno probudili. Istražujući teško ozljeđivanje, od mještana smo doznali nesvakidašnju priču o mržnji susjeda koja je zamalo završila velikom tragedijom. Desetak godina, kako kruži priča, traju razmirice i loši odnosi dvije obitelji, a pravi je razlog nepoznat. (ke)
FOTO: ILUSTRACIJA