Ništa im nije sveto: Razbili spomen-ploču u čast pripadnicima HOS-a i žrtvama Domovinskog rata

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U selu Glogovnica nedaleko od Križevaca razbijena je spomen-ploča podignuta u čast poginulim i u Drugom svjetskom ratu, ali i braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. O nastaloj šteti i događaju razgovarali smo s Franjom Markulinom, predsjednikom križevačkog ogranka Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran.  

– Javljeno mi je da je spomenik oštećen, pozvana policija i da trebam doći tamo kao predstavnik jedne od udruga koja je podigla spomenik. Točni iznos štete još nije procijenjen, ali bit će najmanje 15 tisuća kuna jer moramo skidati cijelu ploču – rekao je Markulin.

Ploču su 2001. godine postavili Udruga ratnih veterana Hrvatske Hrvatski domobran ogranak Križevci i mještani Gornje i Donje Glogovnice, Osijeka Vojakovačkog, Marinovca, Ivanca Križevačkog i Jarčana i dosad nije bilo oštećenja ili problema. S druge strane, ovo nije prvi put da su se iz udruge Hrvatski domobran susreli s problemima i izgredima.

– Na ovom području više je spomenika i ovo je prvi put da je neki razbijen. Znali su se događati izgredi ispred prostorija naše udruge, ostavljen izmet, razbijeno staklo na oglasnoj kutiji i slično, ali ovo je prvi put da je razbijen spomenik – kaže.

Markulin je oštro osudio ovaj vandalizam, ali i napomenuo kako se ne treba vraćati u prošlost i raditi podjele.

– To se ne radi bez obzira na to s kim jesi ili nisi, sviđa li ti se ili ne, takva se djela ne čine. Ustvari, to nije djelo, nego nedjelo. Je li povod podrška nekome ne znam i ne želim se u to miješati, ali da je čudno, jest. Na ovoj spomen-ploči ima i civilnih žrtava i žrtava Domovinskog rata. To su sve prošla vremena u koja se ne bismo trebali vraćati, idemo prema naprijed, ali je teško tu stajati kad vidimo da se uništava nečije djelo, nečiji kapital i povijest. Povijest je takva kakva je i treba je poštivati – poslao je za kraj poruku Markulin.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI