NIŠTA OD NAVALE: Pod javnom rasvjetom raste kukuruz, a kupci dolaze na kapaljku

Podravski list profile

Poduzetnička zona Koprivnički Ivanec, kako se vole dičiti u tamošnjoj Općini, jedna je od najvećih poduzetničkih zona u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. No, od 222,58 hektara površine na kojoj se prostire, od 2008. godine kad je osnovana i u koju je uloženo 13 milijuna kuna, prodano je samo 11,8 hektara.

Stoga su mještani Koprivničkog Ivanca s razlogom primijetili da imaju luksuzna polja te da im i ‘kuruza raste pod javnom rasvjetom’ aludirajući na to da parcele u zoni zjape prazne, odnosno ne služe onoj svrsi za koju su već više od deset godina namijenjene.

E-two energy

– Najveća površina, 9,93 hektara, prodana je poduzeću „E-two-energy proizvodnja“ u kolovozu 2011. godine,i to za izgradnju termoelektrane, koja se, kako stvari stoje neće ni graditi. Od ostalih investitora tu su Logistika Šurić koja je u listopadu 2016. godine kupila 0,86 hektara, Unijabeton koja je u studenom 2018. godine kupila 0,5 hektara, te poduzeće Auto-Aktiv koje je također u studenom 2018. godine kupilo 0,51 hektar.

Od preostalog dijela rezervirano je još 0,5 hektara od strane poduzeća Unijabeton, čija će se kupoprodaja realizirati tijekom 2019. godine. I za preostalu površinu postoje upiti različitih zainteresiranih kupaca – kažu u Općini Koprivnički Ivanec te dodaju da ove godine očekuju početak izgradnje postrojenja kod dvije tvrtke koje su već kupile zemljište.

Općina kontinuirano aktivno radi na pronalasku zainteresiranih investitora

– Općina kontinuirano aktivno radi na pronalasku zainteresiranih investitora spremnih na ulaganja u Poduzetničkoj zoni, a upravo se posljednjih godina osjeća trend porasta prodaje zemljišta. U preostalom neopremljenom dijelu Poduzetničke zone postoje još uvijek neriješeni imovinsko-pravni odnosi između Općine i Republike Hrvatske, te je Općina trenutno u fazi njihovih rješavanja. Namjera nam je u skorašnje vrijeme postići dogovor s Republikom Hrvatskom – ističu u Općini.

Od infrastrukture u opremljenom dijelu Poduzetničke zone dostupni su vodovodna, kanalizacijska, elektroenergetska i plinska mreža, cestovna infrastruktura i javna rasvjeta. Svaki investitor koji se odluči na kupnju zemljišta u Poduzetničkoj zoni Koprivnički Ivanec ima pravo na svakih 1000 m² kupljenog zemljišta dobiti 5 kW električne energije.

Brojne pogodnosti

– Cijena zemljišta po m² iznosi 60 kuna, a od ostalih davanja plaća se komunalna naknada i komunalni doprinos. Komunalna naknada za proizvodne pogone iznosi 0,86 kuna, a za ostale vrste građevina 1,29 kuna po m² površine objekta. Bitno je napomenuti da poslovni subjekti sa sjedištem u Općini Koprivnički Ivanec u prvoj godinu svog poslovanja imaju pravo na 100 posto oslobođenja plaćanja komunalne naknade – poručili su iz Općine.

Ipak, ne može se ne primijetiti da sve ove mjere nisu previše zainteresirale potencijalne ulagače jer se danas u poduzetničkoj zoni nalaze polja uljane repice, pšenice i kukuruza, a cijela je zona već polako zarasla u visoku travu i korov.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI