Niste brinuli o zubima kao dijete: Imate veći rizik od srčanog i moždanog udara

Podravski list profile

Djeca koja imaju karijes i bolesti desni mogu imati veće rizike za razvoj srčanih i moždanih udara nakon više desetljeća u odnosu na djecu dobrog oralnog zdravlja, pokazuje nedavno istraživanje.

Znanstvenici su pregledali zube 755 djece 1980. godine, kad su imali prosječno osam godina, te ih pratili do 2007. godine kako bi vidjeli koliko ih je razvilo faktore rizika za srčane i moždane udare poput povišenog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, povišenog šećera u krvi i aterosklerotičnih promjena krvnih žila.

Sveukupno samo 33 djece odnosno njih 4,5 posto nije imalo nikakve pokazatelje oralnih bolesti poput krvarenja desni, karijesa, ispuna ili džepića oko zuba koji mogu signalizirati bolesti desni. Gotovo šest posto djece imalo je jedan od ta četiri znaka oralnih infekcija, 17 posto dva znaka, 38 posto tri znaka i 24 posto sva četiri znaka.

Djeca s jednim znakom oralne infekcije imala su 87 posto veće izglede razviti nešto što je poznato kao subklinička ateroskleroza: strukturne promjene i zadebljanje arterijskih stijenki koje nije dovoljno ozbiljno da izazove komplikacije.

Djeca sa sva četiri znaka lošeg oralnog zdravlja imala su 95 posto veće izglede za razvoj te vrste oštećenja arterija.

Oralne infekcije su među najćešćim uzrocima bolesti potaknutih upalama a parodontalne bolesti kod odraslih odavno su povezane s povećanim rizikom kardiovaskularnih bolesti, ističu znanstvenici u časopisu JAMA Network Open.

Kod većine ljudi se karijes i bolesti desni pojave već u djetinjstvu, a ta stanja mogu se pretvoriti u teže infekcije i gubitak zuba ako nisu liječena na odgovarajući način, navode autori studije.

Liječenje tih oralnih problema u djetinjstvu također može smanjiti upale i druge faktore rizika za zadebljanje stijenki krvnih žila.

– To naglašava koliko je za opće zdravlje važna dobra oralna higijena i česte zubarske kontrole već u ranom djetinjstvu – navodi autorica istraživanja Pirkko Pussinen sa sveučilišta Helsinki u Finskoj.

– Djeca sa zdravim ustima imala su bolji profil kardiovaskularnog rizika (niži krvni tlak, indeks tjelesne mase, šećer u krvi i kolesterol) tijekom čitavog razdoblja u kojemu su praćeni svi ispitanici – kaže Pussinen.

Više od četiri petine djece imalo je karijes i već „popravljane“ zube, a 68 posto krvarenje iz desni tijekom pregleda. Kod 54 posto djece uočeni su džepići u području desni i to je uočeno češće kod dječaka nego kod djevojčica.

I karijes i džepići koji mogu ukazivati na bolesti desni povezani su sa zadebljanjem stijenki karotida, arterija u vratu koje provode krv iz srca u mozak. To je pokazatelj progresije ateroskleroze i povećanog rizika za srčane i moždane udare.

Znanstvenici ističu da svaka subklinička ateroskleroza ili drugi faktori rizika ne znače sigurni srčani ili moždani udar.

Loše oralno zdravlje u djetinjstvu također je povezano s povećanim krvnim tlakom i indeksom tjelesne mase već na početku odrasle dobi, ističe autor pratećeg uvodnika dr. Salim Virani s medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu.

– Oni bi sami mogli biti povezani s lošim zdravljem srca u odrasloj dobi – navodi Virani. Dodao je kako su sistemske upale povezane s lošim oralnim zdravljem također povezane sa srčanim i moždanim udarima.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti