NITKO NIJE KRIV Što učiniti kad usred grada naletite na srnjaka i razbijete automobil? Sjest i plakat.

Policija nema nikakve veze s osiguranjem i tu je zakon o sigurnosti prometa na cestama vrlo jasan - rekao je policijski glasnogovornik


Autor: podravski.hr — 06.11.2017. / 21:17 Aktualno

Nalet na srnjaka u koprivničkom kvartu Lenišće

Dva slučaja naleta automobila na divljač na području Koprivnice dogodila su se u zadnje vrijeme i svaki put otvorila se rasprava o problemu naplate šete na vozilu od osiguravajućih društava..
Vozačica koja je nedavno naletjela na srnjaka u koprivničkom kvartu Lenišće nije bila kriva za prometnu nesreću, ali štetu je u tim slučajevima vrlo komplicirano naplatiti. Pokušali smo istražiti što učiniti u slučaju kada se dogodi nalet na divlju životinju u gradu, izvan službenog lovišta, no nismo dobili precizan odgovor osim onog da će vrlo vjerojatno sve završiti na sudu.
Dražen Laljek, glasnogovornik koprivničko-križevačke policije, sam je priznao kako prema njegovu iskustvu kao prometnog stručnjaka vozačicu nažalost očekuje trnovit put do naplate štete.
– Policija nema nikakve veze s osiguranjem i tu je zakon o sigurnosti prometa na cestama vrlo jasan – rekao je Laljek.
Dakle, policija s time nema ništa.
Leo Krstitović, dugogodišnji djelatnik Jadranskog osiguranja, rekao je kako bi građanima bilo mudro prilikom sklapanja polica autoosiguranja uplatiti kombinaciju za osiguranje od štete nastale naletom na domaće i divlje životinje, što cijenu osiguranja povećava za neznatnih pedesetak kuna. No, što se tiče naplate štete u konkretnom slučaju, nije mogao precizno odgovoriti. Posebno kada je riječ o naletu na divljač koji se dogodi u gradu.
Treba najprije utvrditi tko je odgovoran za divljač, a kako sam tvrdi, lovačke udruge međusobno, baš kao i cestarske službe, sklone su prebacivanju odgovornosti. Kruno Jukić, bivši predsjednik koprivničkih lovaca, prstom upire u cestarsku službu te kaže kako lovačka udruga ne može biti odgovorna.
– Jasno je da u ovom zadnjem slučaju vozačica nije bila kriva, a da se nesreća dogodila u gradu, izvan lovišta. U tom bi slučaju naplatu štete trebala uputiti prema cestarskoj službi jer lovci nisu zaduženi za ceste u gradu. Grad Koprivnica nije lovište, to je grad, a lovačka društva odgovaraju za divljač iz svojih lovišta. U ovom slučaju nemoguće je istražiti čija je divljač iz više razloga, a jedan je taj da sve što se tiče lova stoji, jer lovci čekaju koncesije za lovišta pa divljač ne pripada nikome, odnosno pripada Republici Hrvatskoj. Uglavnom, vozačica kojoj je divljač oštetila automobil nije u nimalo lakoj situaciji, čeka je dugačak pravni put do naplate štete – kazao je Kruno Jukić.
Na kraju, svi naši sugovornici savjetuju angažiranje odvjetnika jer će to sigurno trebati zbog prebacivanja loptice odgovornosti s jedne na drugu stranu. Mnogo problema zbog samo jednog preplašenog srnjaka koji je slučajno iz divljine zalutao gradskim ulicama.
Divljač u istočnom koprivničkom kvartu Lenišće inače nije toliko strana pojava. Prije tri godine u koprivničku Opću bolnicu ušetala je srna koja je prilikom bijega iz bolnice razbila staklo i ozlijedila se. No, problem s razbijenim bolničkim staklom koje je ubrzo zamijenjeno nije ništa u usporedbi s onim što, na žalost, čeka vozače koji ni krivi ni dužni nalete na zalutalu divljač – divlju svinju, srnjaka, a ponekad i neku ‘masniju’ divlju patku. (ke)
FOTO: NIKOLA WOLF