NITKO NIJE KRIV Stručnjaci Hrvatskih voda o neviđenom pomoru: Riba je uginula zbog vrlo malog vodostaja i nedovoljno kisika

Demantiramo bilo kakvu povezanost odlagališta s navedenim događajem – napisali su iz Piškornice


Autor: podravski.hr — 08.09.2018. / 11:30 Aktualno

Pomor ribe u potoku Gliboki

Stručne Službe Hrvatskih voda utvrdile su da su uzroci pomora riba, koji se dogodio prošle nedjelje na potku Gliboki nepovoljni uvjeti u vodi.

– Naše službe izašle su na teren 2. rujna te pregledom kanala ustanovile da je do navedenog došlo zbog nepovoljnih hidroloških prilika, malog protoka vode koji uzrokuje pomanjkanje kisika u vodi te niskog vodostaja – odgovorili su na naša upit.

– Svaki put kada se nešto slično dogodi, mi (Zajednica ribolovnih klubova) kao nositelj koncesije uzmemo uzorke i čuvamo ih u zamrzivaču, to je naša dužnost. No, nitko od institucija još nije zatražio uzorke kako bi se obavila ispitivanja – objasnio je Stjepan Blažic, voditelj Ribočuvarske službe, a kako izgleda to nije napravljeno niti sad, nego je inspektor Hrvatskih voda samo neposrednim pregledom na terenu utvrdio uzroke pomora.

Mnoge je zabrinulo što se pomor ribe dogodio u neposrednoj blizini odlagališta opada Piškornica. No, iz te tvrtke demantiraju mogućnost da bi mogli biti odgovorni za ovaj pomor.

– Demantiramo bilo kakvu povezanost odlagališta s navedenim događajem – napisali su iz Piškornice te dodali da su poučeni „dosadašnjim iskustvom insinuiranja utjecaja odlagališta Piškornica na okoliš“, samoinicijativno prijavili ovaj događaj nadležnoj PU Koprivničko-križevačkoj.

Ako je stvarno uzrok pomora ribe nedovoljan protok vode i mala količina kisika u vodi, onda ribiči upozoravaju da bi se trebala izbjegavati košnja raslinja pokraj potoka u vrijeme niskog vodostaja, jer tada dolazi do velike štete na ribljem fondu.

– Ponavljamo, odlagalište Piškornica pod konstantnim je nadzorom nadležnih inspekcijskih službi Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koje nisu utvrdile postojanje bilo kakvih nepravilnosti koje bi ugrozile stanje okoliša uslijed rada odlagališta – navode na kraju iz Piškornice.  (md)

 

FOTO: Ribočuvarska služba ZRSKC