Njemačka za 1,2 milijarde eura kupuje zrakoplove za potrebe političara

Podravski list profile

BERLIN, 11. travnja 2019. (Hina) – Nakon serije kvarova na zrakoplovima kojima se služe njemački političari, Njemačka je naručila tri zrakoplova Airbus A350-900 u vrijednosti od 1,2 milijarde eura koji bi trebali obnoviti dotrajalu državnu flotu, javljaju njemački mediji u četvrtak.

“Parlament je upravo odobrio kupnju tri nova Airbusa A350-900 opremljenih VIP kabinama“, priopćilo je Njemačko vojno zrakoplovstvo (Luftwaffe) preko Twittera.

Zračna flota kojom se služe visokorangirani njemački političari nalazi se u sklopu Luftwaffe i posljednjih se godina zbog čestih kvarova nalazila na žestokom udaru kritika.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je zbog kvara na zrakoplovu u studenom prošle godine propustila veći dio samita G20 u Argentini a slični kvarovi se gotovo na tjednoj bazi događaju i na ostalim zrakoplovima.

U srijedu je ministar financija Olaf Scholz zbog kvara na prekooceanskom zrakoplovu vlade bio prisiljen otputovati u Washington na sastanak Međunarodnog monetarnog fonda manjim zrakoplovom koji je morao sletjeti na Island radi točenja goriva.

Slično se prije nekoliko dana dogodilo i ministru vanjskih poslova Heiku Maasu na putu na sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ministar za pomoć u razvoju Gerd Mueller, koji je prošle godine zbog kvara na čak dva zrakoplova u Africi proveo nekoliko dana više od planiranog, izjavio je kako ovi kvarovi štete ugledu Njemačke kao tehničke velesile.

Tjednik Der Spiegel je prije nekoliko dana kritizirao troškove novih zrakoplova koji su, osim sustava za samoobranu, opremljeni i luksuznim salonima. Troškovi VIP opreme po zrakoplovu iznose gotovo sto milijuna eura, javlja Der Spiegel.

(Hina) xnkre ymaš

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti