NJEMAČKI PARLAMENTARAC Juratović: Rusija i SAD imaju autokratske režime i prijetnja su demokraciji

Zatečen sam kad se netko kao političar hvali da je izvukao toliko i toliko novca iz europskih fondova. Za mene bi to bio poraz, da Njemačka mora živjeti od briselskih fondova


Autor: podravski.hr — 05.11.2017. / 12:18 Aktualno

Josip Juratović u rodnoj Koprivnici

Josip Juratović, koji se kao 15-godišnjak otisnuo iz Koprivnice u Njemačku, nedavno je četvrti put zaredom ušao u Bundestag kao zastupnik SPD-a. Nakon fantastičnog političkog uspjeha posjetio je svoj rodni gradpa smo s njime razgovarali o političkim kretanjima u Njemačkoj i Europi te situaciji u Hrvatskoj i Koprivnici.
Vi ste postigli sjajan uspjeh, ali vaša stranka ne može biti toliko zadovoljna rezultatima izbora. Socijaldemokracija je u krizi u cijeloj Europi, što je tome razlog?
– Jedan od ključnih problema koji stoji pred nama jest taj da smo previše popustili neoliberalnom procesu. Njemačka je izgrađena na kapitalizmu, ali socijalno odgovornom. Kroz neoliberalizam ta socijalna odgovornost prešla je u izrabljivanje. Socijaldemokrati, kad su bili na vlasti, koncentrirali su se samo na smanjenje nezaposlenosti, ali su zanemarili uvjete pod kojima su radnici dobili posao. Osim toga, u velikoj koaliciji s CDU-om svi su se gurali u centar, pa se više nije prepoznavalo koja je stranka konzervativna, a koja progresivna. Angela Merkel konzervativnu je stranku socijaldemokratizirala, a mi smo otišli previše udesno i izgubili smo prepoznatljivost.
Što bi socijaldemokrati trebali napraviti da ponovno privuku birače?
– Prvo pitanje na europskoj razini je pitanje socijalne pravde. Europa nije projekt trgovačkih centara, nego mira i stabilnosti. Srednji sloj izgubio je sigurnost vlastite budućnosti u globaliziranome svijetu. Najveći je zadatak socijaldemokrata srednjem sloju vratiti tu sigurnost. To se očekuje od nas, ne od konzervativaca, oni žele zadržati postojeće stanje. Osim toga, socijaldemokracija je bedem demokracije koji je preživio i monarhiju i fašizam i komunizam.
Zašto je došlo do rasta ultradesničara u Njemačkoj? Je li migrantska kriza jedini razlog?
– Migrantska kriza za ultradesnicu samo je platforma putem koje mogu lakše širiti strah među ljudima – islamofobiju, strah za radna mjesta, strah od skupih stanova… Sve nedostatke ovoga svijeta predstavljaju preko izbjeglica. No, taj pokret ne smije se zanemariti. On ima samo jedan cilj – ne nudi rješenja, nego na sve moguće načine pokušava eliminirati reprezentativnu demokraciju, koja je 70 godina jamac mira, prikazati da je nemoćna za rješavanje problema i tako stvoriti autokratski režim. Takve režime već imate na vlasti u Poljskoj, Mađarskoj, Turskoj, Rusiji pa i SAD-u. Ne bojim se ultradesničara, ali se bojim naše vlastite naivnosti i neuočavanja toga što je ultradesnici krajnji cilj. Ne shvaćamo da se nalazimo na povijesnoj prekretnici kakva je zadnji put postojala za Oktobarske revolucije i nakon koje se zarotirao cijeli globus.
I u Hrvatskoj jača revizionizam, proustaštvo, dopušta se pozdrav ‘za dom spremni’. Što bi se dogodilo da u Njemačkoj u javnome prostoru netko istupi sa ‘Sieg Heil’?
– Postoje sankcije po pitanju fašizma, a i društvo, svjesno svoje povijesti, još uvijek to negira. No, ultradesničarski pokret pokušava određene teme iz Drugog svjetskog rata staviti na diskusiju. Na primjer, tvrde da u Wehrmachtu 95 posto vojnika nisu bili fašisti. To je jako opasno jer se relativizira zločin i pokušava se omalovažiti činjenicu da je Njemačka bila pokretač rata. I u Hrvatskoj se već dulje vrijeme događa nešto slično. Vode se rasprave u kojima se jedna vrsta totalitarizma i zločina pokušava izjednačiti s drugom vrstom totalitarizma i zločina. Mlada generacija, koja napušta Hrvatsku, toga je sita. To dobro vidimo u Njemačkoj, u kojoj postoje starije generacije hrvatskih emigranata, okupirane ustašama i partizanima. Nove generacije kažu: Mi smo zbog toga napustili Hrvatsku, ne želimo ponovno slušati te gluposti. Za prepucavanje o tome tko je bio veći zločinac odgovorna je aktualna hrvatska politika, koja to dopušta kako bi napravila paravan za vlastitu nesposobnost rješavanja pravih problema, ekonomskih, socijalnih i drugih. Svaki narod koji se ne suprotstavi vlastitoj povijesti doživjet će njezino ponavljanje.
Kako vidite Hrvatsku u gospodarskom smislu, već smo pri samome dnu u Europskoj uniji?
– Zatečen sam kad se netko kao političar hvali da je izvukao toliko i toliko novca iz europskih fondova. Za mene bi to bio poraz, da Njemačka mora živjeti od briselskih fondova. Kao političar imam interes da su u mojoj regiji uspješne kompanije i da mi drugima dajemo pomoć. Interes treba biti stvoriti vlastitu ekonomiju, a Hrvatska ima ogromne mogućnosti. Nažalost, Hrvatska luta po Europi – malo je lijevo, malo desno, malo bi htjeli biti Zapad, pa malo nećemo biti ništa… Hrvatska bi trebala činiti sve da čitava regija Zapadnog Balkana što prije uđe u Europsku uniju jer tu se otvara tržište, a mi smo zadovoljni što ima još veće sirotinje od nas.
A kako gledate na Koprivnicu i njezin razvoj, ona je još jedna od rijetkih političkih ‘crvenih utvrda’ u Hrvatskoj?
– Drago mi je da je Koprivnica ‘crvena’, a to nije slučajno. Mi smo industrijski grad, Koprivnica se uvijek borila da Podravka ovdje ostane, da je se ne ‘rasparcelizira’. Ima i Koprivnica mana i problema, što se vidi iz toga da mladi odlaze i iz nje. Svi znamo da bi se dalo još mnogo toga napraviti, ali u usporedbi s drugim mjestima u regiji, ipak smo u ne baš tako lošoj situaciji. Ipak, postoji projekt koji nikako ne odobravam.
Na što mislite?
– Jako sam kritičan prema projektu odlagališta otpada na Piškornici, pogotovo prema lokaciji toga postrojenja i spalionice. Podravci i Koprivnici neće koristi to što će u blizini tvornice dječje hrane, kojoj je potreban imidž apsolutne čistoće i zdravstvene ispravnosti, biti spalionica smeća. Čak i ako uzmemo da će se raditi o modernom postrojenju, koje neće jako zagađivati, to ne spada u prostor koji ima imidž zdrave hrane, vode, zraka… Ne shvaćam tko je došao na tu glupu ideju, nisam dovoljno upućen u političku pozadinu, ali siguran sam da netko ima koristi od toga i vuče gadnu lovu. Kao socijaldemokratu jako mi je bitna socijalna pravda, ali isto tako znam da bez ekološke odgovornosti ekonomski razvoj ništa ne znači. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF