Njirić: Od natječaja smo očekivali više, ali nismo ga htjeli poništiti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Otvorenjem izložbe svih idejnih rješenja prispjelih na javni natječaj za uređenje središnjih koprivničkih trgova u četvrtak u galeriji Mije Kovača otvorena je javna rasprava o prvonagrađenom radu studija NFO pod vodstvom arhitekata Kate Madunica i Nenada Ravnića.

Još i prije javilo se nekoliko stručnih glasova protiv odabranog rješenja, poput priznatog urbanista i konzervatora Zlatka Uzelac, koji je oštro napao poznatog arhitekta Hrvoja Njirića, šefa žirija za odabir radova, ustvrdivši kako se pod njegovom palicom čini „divljaštvo po zaštićenoj gradskoj jezgri“, a javili su se i koprivnički arhitekt Antonio Grgić i povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar otvorenim pismom u kojemu su ustvrdili kako ni jedno od rješenja iz natječaja, uključujući pobjedničko, „ne ispunjava uvjete da bude stvarno izvedeno na lokaciji našeg glavnog trga“.

Hrvoje Njirić

Na tribini upriličenoj na izložbi radova tom se zboru priključio koprivnički arhitekt Zdravko Sarapa. On je pobrojao sve primjedbe koje je sam žiri dao radu koji je proglasio najbolji – od toga da se mora ukloniti predviđeni ‘upušteni’ amiteatar pred pivnicom pa do uklanjanja zelenila predviđenog posred Zrinskog trga – i potom postavio pitanje Njiriću, pokazujući na sliku prvonagrađenog rada.

– Nema elementa koji ne treba mijenjati. Što je ostalo, što mi to, zapravo, gledamo? – kazao je Sarapa.

Njirić je rekao da je to pitanje logično, da se samo nameće.

– Očekivali smo više od natječaja, očekivali smo artikuliranija rješenja – rekao je šef žirija koji je odabrao prvonagrađeni rad u konkurenciji od 13 ponuđenih.

Objasnio je kako je projektni zadatak bio iznimno težak i zahtjevan s obzirom na specifičnosti koprivničkih središnjih trgova te nadometnuo kako je žiri procijenio da će odabrano rješenje, nakon dorade, biti adekvatno za realizaciju.

– Mogli smo ili poništiti natječaj ili vidjeti ima li neki rad iskru koja će se, uz pomoć i dodatne napore, rasplamsati. Ovo nije kraj, nego početak projektiranja – rekao je ugledni arhitekt.

Sarapa se nije složio s takvim pristupom.

Zdravko Sarapa

– Čini mi se da je ovim natječajem izabran izvođač, a ne rješenje. Ako nismo dobili ono što je trebalo dobiti, natječaj je trebalo ponoviti – ustvrdio je on.

Na te je riječi reagirao gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Odabran je izvođač, a ne rad? Pod kaznenom i meterijalnom odgvornošću tvrdim kako ja četiri dana nakon što je žiri donio odluku nisam znao tko su autori nagrađenog rada – kazao je on, no razjasnilo se kako je došlo do nesporazuma jer nitko u njega nije upro prstom da se umiješao u provođenje natječaja.

U nastavku tribine Marijan Špoljar, naglasivši kako je zagovornik modernosti i avangarde, kazao je kako je rezultat natječaja kontinuitet onoga što se Koprivnici događa zadnjih 10-15 godina, a to je da se „grad pretvara u zone kruha i igara“.

– Doista ne znam kako bi se nagrađeno rješenje moglo pročistiti da bude upotrebljivo – ustvrdio je on.

U raspravu se uključio se i konzervator Milan Pezelj, koji je savjetovao natječajni žiri.

– Ovaj projekt tražit će dosta truda da se dovede na razinu usklađenog i provedivog – rekao je on.

Arhitekt Njirić ponovio je kako je natječaj bio iznimno težak te da se napuci arhitektima što mogu mijenjati na trgovima mogli sažeti u rečenici: Skoro pa ništ!, ali to se, kako je objasnio, nije moglo staviti u natječaj.

Također je prozvao medije zbog „pomanjkanja kulture u komunikaciji“.

– Njih zanima koliko je tko dobio novca. Moram reći da su nagrade za natjecatelje bile niske, a tražio sam i da svota za izradu projekta bude viša, no gradska uprava nije to prihvatila. Jedino je odgovarajuća svota za realizaciju projekta – rekao je on.

Podsjetimo, nagradni fond za natječaj iznosio je 210.000 kuna, od čega je prvonagrađenom radu pripalo 84.000 kuna, dok će se izrada projekata platiti 750.000 kuna bez PDV-a, a sami su radovi procijenjeni na osam milijuna kuna.

Prema Njirićevim riječima, slijedi ugovaranje projektnog posla s prvonagrađenim studijem NFO, a arhitekti Ravnić i Madunica trebali bi u projektiranju prihvatiti sve primjedbe koje su dobili od žirija i konzervatora Pezelja.

Gradonačelnik Jakšić kazao je kako o odabranom idejnom rješenju za rekonstrukciju središnjih gradskih trgova neće biti političke rasprave u Gradskom vijeću.

– Bit će rasprave o proračunu, u kojemu će biti predviđen novac za realizaciju – rekao je on.

FOTO Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI