Noć muzeja u Koprivnici: Publika će moći uživati u programima, ali – virtualno

U koprivničkoj Galeriji održana je konferencija povodom održavanja 16. Noći muzeja u Koprivnici koja će se održati u petak (29. siječnja) od 18.00 do 24.00 sata. Unatoč globalnoj krizi publici će se omogućit da virtulano uživa u programima, ali i da sudjeluju i obilaze kulturne događaje. Tema ovogodišnje Noći muzeja je Zadaća muzeja u uvjetima krize

– Naglasci ovogodišnjeg programa su važnost muzeja u uvjetima krize, zadaća muzejskih stručnjaka, domišljati načini komunikacije, tehnološka opremljenost i poseban odnos s publikom u kriznim situacijama – kazali su iz Muzeja.

Prema riječima Roberta Čimina, ravnatelja nekim Muzejima je dozvoljeno otvaranje vrata u Noći muzeja, stoga, nakon nekoliko mjeseci dogovora koprivnički Muzej odlučio se fokusirati se na dolazak ljudi, jer samo digitalni način komunikacije i virtualni način izložbe ne funkcioniraju na onaj način kako je to uživo.

Posebnog otvorenja ove godine neće biti, već će svi objekti u Koprivnici, Peterancu i Hlebinama biti slobodno otvoreni, no na ulazu će posjetetelje dočeti kustosi koji će reći sve o aktualnim izložbama koje su postavljene u tim prostorima.

-Posjetitelji će moći uživati u programima na Noći muzeja, pa će tako na prvom katu muzeja biti stalni postav koji će prikazivati stvaranje, razvoj i život koprivničkih građana od kraja 18 stoljeća, zatim će biti prikazana izložba Darka Markića pod nazivom Landscapes, u Galeriji Mijo Kovačić predstavljat će se radovi Mije Kovačića, najstarijeg živućeg sliklara hlebinske škole. Posjetitelji će moći uživati i u Galeriji sa stalnom postavom u zgradi Kapetanije u centru Peterance gdje se čuvaju originalne skulpture, odljevi i crteži koje je izradio kipar Ivan Sabolić. Prikazana će biti i izložba participarivnih radova studenata zagrebačke akademije likovnih umjetnosti, kao i polusatni dokumentarni film o stvaralaštvu Ivana Večenaja – rekla je Maša Zamljačanec, muzejska pedagogica.

Zamljačanec je istaknula kako će biti postavljene i edukativne zvučne instalacije u prostoru koje će prikazivat skrivene priče iz povijesti, zanimljivosti iz Koprivnice, odnosno Muzej grada Koprivnice, kompleks Gradske tržniske, Zrinski trg, te Galerije u Koprivnici, Peterancu i Hlebinama. Priče koje će se prikazivat bit će kratke i tajat će svega pet do sedam minuta.

FOTO Iva Šandrovčan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI