NOĆNA MORA ‘Kamioni od 4 ujutro tutnje i uništavaju nam kuće, a gradska vlast kaže da ih – osiguramo’

Problem će se svakako riješiti kada se izgradi brza cesta do Koprivnice - kažu u Gradskoj upravi


Autor: podravski.hr — 14.06.2018. / 8:51 Aktualno

Ankica Kranjčević pokazuje pukotine i oštećenja od vibracija

Kad su 1836. godine mještani preimenovali Oslovicu u Carevdar, u znak zahvale caru Ferdinandu što im je podigao župnu crkvu, nisu ni slutili da će niti 200 godina poslije život u današnjem križevačkom prigradskom naselju postati nemoguć.
Intenzivan teretni promet uništio je cestu od Koprivnice prema Križevcima, koja prolazi posred Carevdara, a u zadnje dvije-tri godine zbog vibracija što ih proizvode tone i tone tereta počele su propadati i kuće.
– Ovo je strava i užas, nemamo ni kanalizacije ni vode, ni plina ni nogostupa, a od kamiona se više ne može živjeti – sažima sve u jednoj rečenici Ankica Kranjčević, ratna vojna invalitkinja, koja je šest godina branila Hrvatsku na novljanskom i pakračkom bojištu.
Njezin sin Danijel Ninković prije dvije godine napustio je Carevdar. Danas je prezadovoljni zaposlenik tvrtke za internetske usluge u Njemačkoj.
– Otišao sam zato što ovdje nema ničega. Kad u četiri sata ujutro krenu šleperi, ne može se više spavati, niti živjeti. Kuće pucaju. Ova cesta to više ne može izdržati – upotpunit će majku.
Dodat će kako bi još bilo nekako da se kamioni drže propisa i ograničenja brzine na 40 kilometara na sat, no jure kao na utrci, makar je na njihovu putu pješački prijelaz kod mjesne škole.
Ankica Kranjčević godinama je živjela u Zagrebu, a u Carevdar se vratila prije 30-ak godina kako bi vodila brigu o majci na očevini. Nakon odlaska iz vojske 1996. godine radila je u Njemačkoj kako bi lakše školovala sina, a potom se ponovno vratila u Carevdar te je lani sahranila majku.

Kad kamion prođe ulicom, sve se trese

Umjesto da uživa u mirovini, razboljela se fizički, a i živci su joj, kaže, zbog neljudskih životnih uvjeta, pri kraju.
– Zvala sam Hrvatske ceste, rekli su mi da Carevdar nije u njihovim planovima. Upoznala sam gradonačelnika Marija Rajna s našim problemom, poručio mi je neka si osiguram kuću. Zvala sam policiju da ih upozorim kako kamioni luduju po cesti, rekli su mi da ništa ne mogu učiniti jer kad dođu, kamiondžije se međusobno upozoravaju – očajna je Ankica.
Pokazuje nam kako su popucali zid i metalna noseća ploča nad podrumskim prozorom. Vrlo solidno građenoj kući statika je sada narušena. I sami smo se uvjerili kako kamioni prolaze svako malo, a tlo se u tim trenucima dobrano zatrese.
– Živimo u 21. stoljeću, a ove ceste za godinu-dvije uopće neće biti. Skroz će potonuti. Kamioni će je potpuno uništiti i pitanje je trenutka kad će se neki survati s nje. Kad bi policija htjela da se vozači drže propisa, postavila bi kamere – veli Danijel.
I drugi mještani Carevdara s kojima smo razgovarali potvrđuju da od četiri ujutro više nema sna zbog teretnjaka te da im kuće zbog njih propadaju.
– Godine koje su mi preostale, koje mi je Bog dao, neću moći ovdje provesti. Otići ću k ministru branitelja i tražit ću da mi daju nekakvo mjesto, sobicu, u kojoj ću moći normalno živjeti i mirno spavati – kaže Ankica Kranjčević.
U križevačkoj upravi kažu kako znaju za problem koji muči mještane Carevdara.
– Radi se o državnoj cesti, a problem će se svakako riješiti kada se izgradi brza cesta do Koprivnice. Također, Hrvatske ceste najavile su da će se ove godine projektirati nogostup koji će prolaziti kroz Carevdar, a koji će, kad se izgradi, pridonijeti sigurnosti mještana – veli Dijana Marković, glasnogovornica.
Potvrdila je da je gradonačelnik Rajn kazao Ankici Kranjčević neka osigura kuću, ali ne u lošoj namjeri.
– On je gospođu upoznao da postoji mogućnost osiguranja kuće i samim time zaštite njene osobne imovine, ali to nikako nije navedeno u smislu rješavanja problema intenziteta prometa – poručila je Dijana Marković.
S obzirom na to da gradnja brze ceste Koprivnica – Križevci još nije na vidiku, mještani Carevdara još će se dugo buditi u četiri ujutro uz vibracije teretnjaka. (hš)

Državna cesta u Carevdaru kod Križevaca

FOTO: NIKOLA WOLF